Algemeen

Zo bespaar jij op de energierekening

Schrik jij elk jaar weer van de energierekening? Ligt jouw grootste kostenpost in jullie energieverbruik? Neem dan de onderstaande tips van harte. Bekijk voordat je aan de slag gaat met deze tips eerst je eigen energieleverancier. Er zitten veel verschillen tussen de tarieven die zij hanteren. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van speciale energie aanbiedingen of overstappen naar een andere maatschappij. Zo bespaar je al snel honderden euro’s per jaar. Heb je dit allemaal al een keer gecheckt, maar lukt het besparen nog steeds niet? Gebruik dan deze bespaartips om grip te krijgen op je energierekening. Goed voor je portemmonee en goed voor het milieu, wat wil je nog meer?

1.    Check je lampen nog een keer na

Loop eens een rondje door het huis en bekijk alle lampen goed. De gloeilampen vervang je voor spaar- of ledlampen. Hiermee bespaar je op jaarbasis al gauw honderd euro. Dit betekent natuurlijk niet dat je minder op je verlichting hoeft te letten. Laat lampen nooit onnodig branden en ga zuinig om met je verlichting.

lampen

2.    Hang je was buiten op

De wasdroger is een bekende energievreter. Heb je deze ook echt nodig? Natuurlijk is het gemakkelijk, zeker op regenachtige dagen maar je zou ook zonder kunnen. Investeer in een goed droogrek en een waslijn en bespaar een hoop geld per jaar. Je kan kleding ook gemakkelijk laten drogen in huis als dat buiten niet mogelijk is.

3.    Kies voor energiezuinige apparaten

Sinds enkele jaren is het verplicht om energielabels te leveren bij een apparaat. Wist je dat de koelkast en vriezer goed zijn voor ruim 15% van het totale energieverbruik? Doormiddel van een koelkast van A+++ klasse zorg je dat dit verbruik veel lager wordt. Dit geldt ook zo bij je wasmachine, droger en andere grote apparaten. De aanschafkosten zijn vaak iets duurder, maar dit geld haal je er ook binnen mum van tijd weer uit door het lage verbruik.

4.    Haal alle stekkers uit het stopcontact

Als je geen gebruik maakt van een apparaat is het belangrijk om alle stekkers er goed uit te halen. Apparaten blijven namelijk stroom verbruiken, zelfs als ze uitgeschakeld staan. Dit geldt ook voor opladers. In het begin zal dit even wennen zijn, maar na verloop van tijd weet je niet beter meer.

stopcontacten

5.    Laat je koffiezetapparaat niet onnodig aanstaan

Veel mensen zetten voor de hele ochtend koffie en laten het koffiezetapparaat vervolgens aanstaan om de koffie op temperatuur te houden. Dit vraagt echter enorm veel energie. Zelfs met zoiets simpels kan je tientallen euro’s per jaar besparen. Koop simpelweg een thermoskan en giet hier je koffie in. Je koffie blijft warm en je verbruik blijft laag. Simpel toch?

6.    Was op lagere temperaturen

Bekijk eerst het wasgoed voordat je de wasmachine aanzet. Veel kleding kan gemakkelijk op een lagere temperatuur gewassen worden. Wist je dat wassen op 30 graden zelfs de helft goedkoper is dan op 60 graden? Als de was erg vuil is kan je ervoor kiezen om op een langer programma te wassen. Als je de temperatuur niet extra omhoog hoeft te gooien, zal dit je alsnog energie schelen.

 

 

Geef een reactie

Inline
Inline