Echtemannen

Welke vechtsporten zijn er en hoe kies je de juiste?

Het beoefenen van een vechtsport levert tal van voordelen op. Je geniet van een betere conditie, kunt veel calorieën verbranden en het geeft je zelfvertrouwen een absolute boost. Vechtsporten zijn niet voor niets al jaren ongelooflijk populair. Maar welke vechtsporten zijn er eigenlijk? En hoe kies je de variant die het beste bij jou past? In dit artikel lichten we de bekendste vechtsporten toe en helpen we jou bij het vinden van de juiste sport. 

Boksen of kickboksen 


Als we denken aan vechtsport, dan zijn boksen en kickboksen misschien wel de bekendste varianten. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? 

Het grootste verschil is dat bij boksen enkel de handen worden gebruikt en je bij kickboksen zowel de handen als de voeten mag gebruiken. Daarnaast is het bij boksen niet toegestaan om de tegenstander onder de gordel te raken, terwijl je bij kickboksen overal op het lichaam mag stoten. 

De basistechnieken van zowel boksen als kickboksen komen echter wel aardig overeen. Daarom is het vaak ook makkelijker om een overstap tussen deze twee te maken. Wil je weten welke variant het beste bij jou past? Vraag dan gerust eens vrijblijvend een proeftraining aan. Zo kun je van beide varianten de voor- en nadelen ervaren en ontdek je vanzelf wat het beste bij je past. 

Mixed Martial Arts (MMA) 

Vind je het maar saai om je op één sport te storten? Raak je snel verveelt? Dan is MMA wellicht iets voor jou. MMA staat voor Mixed Martial Arts en deze vechtsport is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de populairste sporten wereldwijd. Deze vechtsport combineert technieken vanuit vrijwel alle stromingen. Bijna alles is toegestaan. 

Het is wel belangrijk dat je een goede gym opzoekt om een training te volgen. MMA Utrecht staat bijvoorbeeld bekend om zijn krachtige en veelzijdige trainingen. Het is handig als je al wat ervaring met andere vechtsporten hebt, maar dit is geen verplichting. Ook als je pas net komt kijken, kan je de technieken al snel onder de knie krijgen. Het is wel slim om van tevoren alvast wat aan conditietraining te doen. Zo zijn de trainingen makkelijker vol te houden. 

Schermen 

Schermen is een unieke vechtsport. Het heeft in theorie namelijk veel weg van schaken. Je moet de handelingen van je tegenstander kunnen voorspellen om de juiste tegenaanval te doen. Dit maakt het een fijne sport voor zowel denkers als doeners. Opvallend bij deze sport is ook dat je niet je lichaam gebruikt om de ander aan te vallen of jezelf te beschermen, maar hier materialen bij gebruikt. Met een floret, degen of een sabel ga je het gevecht met de tegenstander aan. Je moet zowel over grote mentale- als fysieke krachten beschikken om het gevecht te winnen. Dat maakt het een zeer uitdagende sport voor zowel jong als oud. 

Tai Chi 

Tai Chi wordt officieel tot de noemer ‘vechtsport’ gerekend, maar is eigenlijk meer een kunstvorm. Tijdens deze sport leer je je lichaam op sierlijke wijze te manoeuvreren. De aandacht ligt volledig op het lichaam. Tai Chi is bewezen effectief om stress te verminderen, het lichaam te versterken en het zelfvertrouwen te vergroten. 

Geef een reactie

Inline
Inline