EchtemannenMannenzaken

Welk plaatmateriaal is waterbestendig?

Ben je van plan om plaatmateriaal in een vochtige ruimte te gebruiken? Dan is het natuurlijk belangrijk dat deze waterbestendig is. Toch zien we nog al te vaak dat mensen voor verkeerd plaatmateriaal kiezen en daardoor van een minder mooi resultaat genieten. Zo is plaatmateriaal gemaakt van hout vrijwel nooit een goede keuze. Massief hout reageert ontzettend snel op vocht en kan gaan kromtrekken. Er zijn ook plaatmaterialen waarbij er enkel stukjes hout zijn toegevoegd, die vervolgens met een dikke lijmlaag zijn aangebracht, hierbij zien we vaak dat de lijmresten opzwellen als deze in contact komt met vocht.

Wil je plaatmateriaal buitenshuis of in een vochtige ruimte gebruiken? Kies dan altijd voor een waterbestendige variant. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan het onderstaande lijstje van waterbestendige plaatmaterialen eens goed door. Zo maak je altijd de juiste keuze!  

Betonplex

Betonplex wordt voornamelijk toegepast in projecten die buitenshuis worden uitgevoerd. Deze platen zijn, mits goed voorbehandeld, enorm sterk en kunnen goed tegen een stootje. Hierdoor beleef je jarenlang plezier van jouw buitenconstructie. Bij betonplex wordt er een kunststof toplaag aan het plaatmateriaal toegevoegd. Hierdoor wordt de plaat beschermd voor invloeden van buitenaf. Deze toplaag maakt het bijvoorbeeld ook mogelijk om massief hardhout buitenshuis te plaatsen, alhoewel deze in andere settingen juist totaal niet waterbestendig is. De toplaag zorgt ervoor dat het materiaal beschermt is tegen weersomstandigheden, vocht en krassen.

Betonplex

Wist je dat er zelfs betonplex antislip verkrijgbaar is? Hierbij wordt op één zijde een motief aangebracht, zodat deze stroever is. Ideaal voor constructies buitenshuis!

Vochtwerend MDF

Gewoon MDF wordt gemaakt van kleine houtvezels die onder hoge druk samengeperst worden. De houtvezels worden met een speciale lijm met elkaar verbonden. Dit resulteert in een sterk plaatmateriaal. Helaas zien we ook dat gewoon MDF minder goed tegen vochtige weersomstandigheden is bestand. Dit komt omdat de lijmresten kunnen opzwellen als ze in aanraking komen met vocht en daardoor de structuur en vorm van de plaat veranderen.

Wil je toch van MDF gebruik maken? Dan is dat geen enkel probleem! Er bestaat tegenwoordig namelijk ook vochtwerend MDF. Deze platen worden eigenlijk op dezelfde manier als gewoon MDF gemaakt. Toch zien we enkele verschillen. Zo gebruiken ze watervaste lijm tijdens het productieproces en worden de houtvezels onder nóg hogere druk samengeperst. Hierdoor kan de plaat niet meer beïnvloed worden door weersomstandigheden en kan het, mits goed behandeld, zelfs buitenshuis gebruikt worden.

Trespa

Trespa platen zijn een populaire keuze voor de meeste doe-het-zelvers. Ze zijn eenvoudig te verwerken in constructies, zijn ijzersterk en bovendien ook nog eens vochtbestendig. Hierdoor kunnen ze in zowel badkamers, keukens als andere vochtige ruimtes gebruikt worden. Soms worden ze zelfs buitenshuis voor constructies ingezet. Met Trespa platen hoef je nooit bang te zijn dat je constructie door invloeden van buitenaf in kwaliteit afneemt. 

Trespa

OSB

OSB plaatmateriaal is een populaire keuze voor mensen die dol zijn op een ruwe en natuurlijke uitstraling. Door het gebruik van houtsnippers en het robuuste uiterlijk is dit een prima keuze in stoere interieurs. Zo zien we dat dit plaatmateriaal regelmatig gebruikt wordt binnen de industriële stijl. Bovendien beschikt OSB ook nog eens over een aantal vochtwerende eigenschappen. Wanneer de platen ook nog eens goed voorbehandeld worden, kunnen ze zelfs uitstekend buitenshuis gebruikt worden.

Geef een reactie

Inline
Inline