Gadgets & Cadeaus

Welk motorfiets onderhoud kun je zelf doen?

Je kunt heel makkelijk en prima zelf je motor onderhoud doen. En het mooie van motoronderhoud, met bijvoorbeeld tweedehands motoronderdelen, is dat het ook nog leuk is. Je komt tijdens het schoonmaken altijd wel iets tegen om te repareren. Of je hoort bij het remmen iets ratelen wat niet klopt. Wat voor onderhoud kun je zelf doen bij een motor?

Remmen

Je controleert het remgedeelte op drie verschillende punten. Het gaat om de remvloeistof, de remschijven en de remblokken. Remblokken slijten altijd en kun je heel eenvoudig verwisselen. De geleidepennen eruit of de remklauwen eraf en je haalt makkelijk de remblokken eruit. Je doet er verstandig aan om elke drie maanden de remblokken te controleren en te vervangen als er 2 mm remvoering op zit. De remschijven zijn van een minimale dikte en vind je terug op de schijf. Je kunt het beste je remschijven vervangen als het tegen de minimale dikte aan zit. Het is wel prijzig, maar veiligheid is ontzettend belangrijk. En remvloeistof trekt vocht aan en dit is niet wat je wilt. Ververs een keer in het jaar de remvloeistof of wanneer de vloeistof een koffie kleur is geworden. 

Banden

Het enige contact tussen de ondergrond en de motorfiets zijn de banden. Daarom moeten de banden in goede staat zijn om de juiste grip te krijgen. Je checkt de juiste bandenspanning door via Google te zoeken op “tyre pressure” en je type band. Voldoende profiel zie je aan de slijtage nokjes van het profiel. Liggen de slijtage nokjes gelijk met de buitenkant van de banden, dan is het beste om ze te vernieuwen. Verstandig is dat je niet bespaart op dit aspect, want grip is ontzettend belangrijk. 

Accu

Vandaag de dag hebben motoren onderhoudsvrije accu’s. Het enige wat je met accu’s moet doen is in de winter aan de druppellader hangen. Oude motoren zijn nog wel eens voorzien van een versie met een dopje aan de bovenkant. Je giet er dan demi water in als het vloeistofpeil laag staat. Niet veel zin om dit soort onderhoud te doen, dan koop je heel makkelijk een onderhoudsvrije accu. Ben je druk in de weer met je motoronderhoud, dan heb je motoronderdelen nodig. Deze motoronderdelen, zoals remmen, banden en accu’s, vind je voor goedkope prijzen bij Baboon.eu. In deze webshop vind je zowel nieuwe als gebruikte onderdelen voor je motor.

Geef een reactie

Inline
Inline