Even lekker genieten van je overkapping. Tenminste, dat had je gedacht. Want zodra je eenmaal plaatsneemt, voel je ineens een aantal druppels op je nek terecht komen. Dit is natuurlijk iets waar je nooit op zit te wachten, maar al zeker niet onder een overkapping. Wees echter gerust, want dit komt meer voor dan je nu wellicht denkt. Vaak ontstaat dit fenomeen namelijk door condensvorming op het dak. De condens hoopt zich op en drupt uiteindelijk zelfs naar beneden. Een vervelend fenomeen, maar gelukkig niet onoplosbaar. Ervaar jij ook dit probleem en heb je geen idee hoe dit is ontstaan en wat je er tegen kunt doen? Hier vind je alles wat je moet weten bij vocht onder overkapping om het probleem snel en voorgoed op te lossen.
Hoe ontstaat vocht onder een overkapping
Dit is natuurlijk de eerste vraag die we moeten beantwoorden, alvorens er naar
een oplossing gezocht kan worden. De meeste vochtproblemen ontstaan door
condens. Maar hoe komt dat condens nu precies onder de overkapping?
Condensvorming kan enkel ontstaan wanneer er duidelijke temperatuurverschillen boven en onder een wand aanwezig zijn. Opvallend is dat condensvorming zich ook voornamelijk in de zomer voordoet. Dit komt omdat er bij winterse temperaturen minder waterdamp ontstaat en het dauwpunt ook lager ligt. Hierdoor kan er meer water vormen op het dak en is de kans op een vochtprobleem vele malen groter.
Gelukkig betekent dit niet dat er niets aan een condensprobleem te doen is (of dat je simpelweg moet wachten tot de zomer). In de meeste gevallen is het namelijk eenvoudig te voorkomen en – indien dat niet mogelijk is – in elk geval wat te minimaliseren. Hierbij is het vooral belangrijk om naar het gebruikte glas in de overkapping te kijk. Wanneer je over glas met een hoog isolerende waarde beschikt, dan is de kans op een condensprobleem veel kleiner.
Condensprobleem bij andere materialen
Bij sommige overkappingen is er geen sprake van glas. Hierbij zijn er andere materialen als hout of metaal gebruikt. In dat geval lijkt het wellicht lastig om het isolerend vermogen van het dak te verbeteren. En dat is het misschien ook wel een beetje. De beste oplossing is namelijk nog altijd het gebruiken van isolerend hoogrendementsglas. Indien dat echter geen optie is, kun je er ook voor kiezen om het isolerend vermogen van het dak te vergroten door hier isolatieplaten op te plaatsen. Grote kans dat het condensprobleem dan in elk geval sterk geminimaliseerd wordt.
Wat te doen bij schimmelvorming?
Wanneer er langdurig sprake is van vocht onder de overkapping, loop je ook het risico op schimmelvorming. Schimmels gedijen namelijk uitstekend in een vochtig klimaat. En zoals we allemaal weten is dat niet alleen heel schadelijk voor de gezondheid, maar kan het ook de gehele overkapping beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk van de schimmelvorming af te komen. Dit doe je natuurlijk door het probleem op te lossen, maar ook door het verwijderen van de schimmels. De beste manier om dat voor elkaar te krijgen is door een binnenmilieu-onderzoek uit te laten voeren.