EchtemannenGadgets & cedeausMannenzaken

Wat je minimaal moet weten over een whisky!

Whisky is levenswater, dat is tenminste de vertaling van het woord van het oud Gealic. Whisky is afkomstig uit Schotland en werd daar uitgevonden in het begin van de jaren 1400. Het is misschien een van de meest populaire alcohol houdende dranken ter wereld op dit moment. Whiskey wordt nu geproduceerd in veel landen over de hele wereld.

Het bijzondere aan whiskey is dat het heel waarschijnlijk nog hetzelfde smaak heeft als al die eeuwen geleden. Whisky distilleerders zijn vaak begonnen als kleine familiebedrijfjes en staan op een lange geschiedenis die opgebouwd is op de smaak van die oude whiskey. Ze zijn sterk op het gebied van erfgoed en doen daarom alles wat ze kunnen om de smaak vast te leggen waar hun whisky altijd al bekend om is geweest.

Dalmore whisky is een goed voorbeeld. Al meer dan 150 jaar actief in het distilleren van een van de beste whiskies ter wereld. Het bijzondere aan Dalmore is het rijpingsproces. Dat gebeurt niet op een enkel vat. Er worden meerdere vaten met de hand geselecteerd op leeftijd, geur en smaak. Daardoor krijgt Dalmore whisky zijn unieke, speciale smaak, zoals de Dalmore Principal Collection bewijst.

Whiskey is een gedistilleerde alcoholische drank gemaakt van een gefermenteerde granenmash. Whiskey wordt vaak gerijpt in houten vaten, en moet gedistilleerd worden tot een minimum van 40% volume alcohol inhoud.

Wat zit er in whisky?

Whisky kan worden gemaakt van een variatie van deze verschillende granen: maïs, rogge, gerst, tarwe, sorghum.

Deze granen worden samen met water verhit en gefermenteerd, waardoor er een zogenaamde “mash” ontstaat. Dit proces zorgt ervoor dat het zetmeel in het graan wordt afgebroken tot suikers, waardoor een donkere vloeistof ontstaat die “wort” wordt genoemd.

whisky

Wat bepaalt de smaak van whisky?

De oorzaken van de variatie in smaak en eigenschappen tussen de verschillende soorten whisky’s kunnen worden opgesplitst in deze variabelen: soorten en hoeveelheden, gebruikte granen, distillatieproces, rijpingsduur en type vat dat wordt gebruikt.

In 2000 voor Christus wilden de Babyloniërs betere parfums maken, ze bedachten een rudimentaire versie van wat we kennen als distillatie. Distillatie is in wezen het verhitten van de vloeistof tot verdamping en vervolgens het verzamelen en weer koelen van de gecondenseerde vloeistof die overblijft.

Toen de Babyloniërs dit eenmaal hadden uitgezocht, hinkelde het proces door Europa en Azië tot in de 13e eeuw, toen de Italianen er eindelijk achter kwamen hoe ze dit proces konden gebruiken voor het distilleren van wijn.

Pas in de 15e eeuw begon het in Schotland en Ierland interessant te worden, toen de Europeanen een gedistilleerde alcohol maakten voor medicinale doeleinden.

Maar dit was nog lang niet wat we moderne whisky zouden noemen. Het was ongelooflijk krachtig en rauw, vooral omdat ze het geheim van whisky nog niet hadden ontdekt.

Tegenwoordig gebruiken distilleerderijen moderne apparatuur om bacteriën te elimineren en om het proces te helpen standaardiseren. De distilleerketels zijn meestal gemaakt van koper, omdat de kopereigenschappen zwavel uit de alcohol verwijderen, waardoor de rotte eiersmaak verdwijnt.

Als het gaat om Amerikaanse whiskies zoals bourbon, is het meest populaire type nog steeds de kolom distilleerder. De eerste kolom zorgt ervoor dat de mash tot stoom wordt, en de tweede kolom draagt de alcohol uit de mash. Hier kan de alcohol ronddraaien en condenseren tot het de gewenste sterkte heeft bereikt.

Het rijpingsproces: Wat maakt whisky zo zacht?

Het rijpingsproces is wat whisky drinkbaar maakt. De algemene vuistregel is deze: hoe langer je de alcohol op vat rijpt, hoe gladder het smaakt. Of beter gezegd, als twee whisky’s dezelfde rijs (of alcoholvolumegehalte) hebben, is de zachtere van de twee whisky’s de langer gerijpte whisky.

Wetenschappelijk gezien verandert het rijpingsproces de chemische samenstelling van de alcohol. De leeftijd van de whisky wordt bepaald door de duur van de rijping van de alcohol in het vat. (In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan whisky niet rijpen in een fles, dus de leeftijd wordt alleen in jaren in het vat geteld).

De prijs is meestal hoger naarmate de whisky langer rijpt.

De whisky is gladder, zachter en complexer van smaak.
Er blijft minder over. Naarmate alcohol in vaten zit en rijpt, verdampt een deel ervan. Dit wordt het Angel’s Share genoemd, het Engelendeel en de hoeveelheid verlies varieert per jaar en ook door andere factoren zoals de temperatuur. De Angel’s Share varieert tussen 10% en 3% per jaar. Bij een vat 23-jarige whisky zal ongeveer 80% van de inhoud van het vat verdampen.

Het is moeilijker op te slaan. De vaten moeten fysiek ergens liggen en zullen al die jaren kostbare ruimte innemen. Dus hoe langer de whiskey in het vat zit, hoe meer geld het bedrijf verliest. Eén vat dat 21 jaar lang op één plek ligt, kan betekenen 3 vaten voor 7 jaar in dezelfde ruimte.

Blends en Single Malt.

Single Malt whisky’s worden gebotteld uit het vat waarin het gerijpt is.
Een paar termen die je op whisky etiketten ziet zijn “single malt” en “blend”.
Een blend kan hetzelfde type whisky zijn, of een mix van verschillende soorten whisky om verschillende kleuren en smaken te introduceren. Een typische mix is een hogere kwaliteit single malt whisky die gemengd wordt met een minder dure whiskey.

Geef een reactie

Inline
Inline