EchtemannenMannenzaken

Wat is VPN en waarvoor wordt deze gebruikt?

VPN, ook wel Virtual Private Network genoemd, stelt de gebruiker in staat om een veilige verbinding tussen twee of meerdere apparaten te maken. Ons leven speelt zich steeds meer online af. We regelen belangrijke zaken online, doen boodschappen en ‘Googelen’ naar van alles en nog wat. Tijdens deze dagelijkse bezigheden sta je er waarschijnlijk niet bij stil dat er continu gluurders om de hoek kijken. Door middel van het internet zijn bedrijven in staat om jouw zoekgeschiedenis te volgen en daarop te adverteren. Dit geeft geen prettig gevoel. Iemand die continu met je mee kan kijken. Bovendien zit niet iedereen op deze ‘op maat gemaakte’ reclame te wachten. Ook speelt cybercriminaliteit een steeds belangrijkere rol. Cybercriminelen kunnen toegang krijgen tot jouw meest dierbare en gevoelige informatie. Dit is iets wat je niet wilt. In dat geval komt VPN als geroepen.

veilig internetten

De juiste VPN-dienst kiezen

Er zijn ontzettend veel verschillende aanbieders in VPN. Daarom is het belangrijk dat je eerst research doet voordat je een keuze maakt. Je kunt immers pas écht weten welke VPN diensten bij jou passen als je je hierin verdiept hebt. Natuurlijk kies je graag voor de beste gratis VPN, maar wat zijn hierbij de voordelen voor jou? Wat kan je verwachten van jouw VPN? Dit zijn vragen die je moet kunnen beantwoorden voordat je akkoord gaat met een bepaalde dienst. Maar waar let je op als een VPN-dienst wilt gebruiken? Wij zetten een aantal belangrijke punten hieronder voor jou op een rijtje:

  • Hoeveel apparaten wil je aansluiten op de VPN-verbinding? Soms is het noodzakelijk om van een andere aanbieder gebruik te maken als je twee of meerdere apparaten wilt verbinden. Doe hier goed research naar voordat je akkoord geeft.
  • Moet de VPN-software beschikbaar zijn voor OS X of Windows?
  • Wat is de snelheid van de VPN-verbinding? Is dit voldoende voor jouw dagelijkse werkzaamheden?
  • Is de VPN-verbinding gebruiksvriendelijk genoeg? Is er sprake van een klantvriendelijke helpdesk als je in de problemen komt? En hoe is de privacy dan geregeld?
  • Smartphone aansluiten op het VPN-netwerk

Juiste VPN kiezen

Het is ook mogelijk om één of meerdere smartphones aan te sluiten op het VPN-netwerk. Zeker als je vaak gebruik maakt van openbare wifi spots is er nog veel te behalen op het gebied van privacy en veiligheid. Wij raden aan om in openbare gelegenheden altijd te vertrouwen op de VPN-verbinding. Hierbij moet je wel gebruik maken van je eigen 3G of 4G netwerk, maar je kunt zo wel genieten van een beveiligde internetverbinding. Moet je onverhoopt toch een openbare internetverbinding gebruiken? Gebruik dan in ieder geval geen internetbankieren sites of andere activiteiten waarbij je persoonlijke gegevens moet delen. Als je dit wel doet is de kans groot dat bepaalde wachtwoorden overgenomen kunnen worden. Is de situatie niet zoals gehoopt en moet je gebruik maken van wachtwoorden of internetbankieren? Laat dan de wachtwoorden en andere persoonsgegevens nooit automatisch opslaan. Wis ook de browsegeschiedenis en cookies op het apparaat, zo verlaag je het risico op cybercriminaliteit. Uiteraard kan je al die stress gemakkelijk voorkomen door een simpele VPN-verbinding te leggen.

Geef een reactie

Inline
Inline