Algemeen

Wat is bourbon?

Elke whiskyliefhebber in Nederland is wel bekend met de rijke en rokerige smaak van bourbon whiskey. Dit gouden goedje kenmerkt zich niet alleen door zijn bijzondere smaak, maar ook nog eens door de unieke schrijfwijze. De schrijfwijze –ey geeft de bourbon whiskey net dat beetje extra mysterie en dat is misschien net het juiste woord voor bourbon: mysterie. De meeste mensen zijn wel bekend met de dranken van Jack Daniels en andere bekende whiskey merken, drankjes die volop gedronken worden tijdens een avondje naast de pizza oven. Bourbon is echter minder bekend. In deze blog beantwoorden we de prangende vraag, want wat is bourbon eigenlijk?

Bourbon whiskey is de trots van Amerika

Bourbon wordt ook wel als de trots van Amerika beschouwd. Dit gouden wonder ging al snel de hele wereld over en veroverde menig harten tijdens zijn tocht naar Europa. De regels omtrent het productieproces van bourbon is enorm streng. Je mag een whiskeysoort dan ook nooit zomaar bourbon noemen. Dit is pas mogelijk als het drankje voldoet aan een paar strenge richtlijnen, opgesteld door de Amerikaanse makers. Het is dan ook geen wonder dat er vaak gezegd wordt: ‘alle bourbon is whiskey, maar niet alle whiskey is bourbon’. Bourbon leek vroeger een beetje in de schaduw te staan van bekende Schotse- en Ierse whiskeysoorten. Inmiddels is dat echter helemaal niet meer het geval. Bourbon whiskey meet zich aan de allergrootste en wordt ook steeds populairder in Nederland. Ben je een echte whiskeyliefhebber en is het hoog tijd om wat nieuws uit te proberen? Dan mag bourbon whiskey niet ontbreken in jouw verzameling.

Wat is bourbon en wanneer mag een whisky zo genoemd worden?

Een whisky mag pas de stempel van bourbon krijgen als deze voldoet aan bepaalde Amerikaanse richtlijnen. Hierbij geldt dat het gouden goedje uit Amerika moet komen en voor minstens de helft uit mais moet bestaan. Mais is het grootste bestanddeel van bourbon whiskey, dit geeft de whiskey de kenmerkende rokerige en zoete nasmaak. Het is een smaak die je bij geen enkel andere whisky tegen zou komen. Dit is dan ook één van de belangrijkste criteria waar een whisky aan moet voldoen, alvorens deze ook daadwerkelijk bourbon genoemd mag worden. Daarnaast wordt er altijd onderscheid gemaakt tussen bourbon straight en bourbon blended. Bourbon straight bestaat enkel uit pure whisky, bij bourbon blended zijn meerdere gedistilleerd dranken en kleurstoffen toegevoegd. Het hoofdbestanddeel van bourbon blended is uiteraard nog steeds whisky. Als de bourbon whiskey aan al deze richtlijnen voldoet, volstaat het om deze echt bourbon te noemen.

Bourbon whiskey of bourbon whisky?

Bij het lezen van deze blog is het je vast al opgevallen dat we zowel gebruik maken van de –ey en –e schrijfwijze als we spreken over de verschillende whiskysoorten en bourbon whiskey. Dit is geen toeval en zeker geen keus van ons! In het whiskywereldje is het algemeen bekend dat sommige whiskysoorten een andere benaming hebben dan andere. Dit heeft voornamelijk te maken met hun geografische ligging. Dit begon allemaal bij de denkwijze van de Ieren. Zij vonden hun whiskey ontzettend speciaal en daar kon de Schotse whisky echt niet tegenop. Om onderscheid te maken tussen hun drankjes, voegden de Ieren een extra –e toe. Zo kwamen ze op de schrijfwijze van whiskey met –ey. Deze schrijfwijze werd ook overgenomen door de Amerikanen. In Japan, Schotland, Canada en India wordt whisky nog steeds met –e geschreven. Bourbon whiskey komt uit Amerika en schrijven we dus met –ey.

Wij hopen met deze blog je een antwoord te hebben gegeven op de vraag: ‘wat is bourbon?’. Wij zijn ontzettend benieuwd wat jij vindt van dit bijzondere drankje. Deel jij je ervaringen met ons?

Geef een reactie

Inline
Inline