EchtemannenMannenzaken

Waar moet je op letten bij het importeren van een auto?

Nederland is een klein landje. Ook als je de juiste auto wil vinden kan het aanbod hier soms erg schaars zijn. Het is dan een goed idee om over de grens te kijken voor de auto van jouw dromen. In Duitsland of Frankrijk is er namelijk veel meer aanbod. Toch zitten er veel haken en ogen verbonden aan het importeren van een auto uit een ander land. Vooral belastingtechnisch kan dit echt een gedoe zijn. Hoe importeer je een auto op de juiste manier, zonder dat je later voor verrassingen staat. Dit artikel vertelt je er meer over.

Stap 1: Jouw droomauto is hoe dan ook te vinden

Twijfel je eraan of jouw droomauto wel te vinden is? Dat is helemaal niet nodig. Toch is het logisch dat je je dit afvraagt, omdat het aantal goede occasions in Nederland schaars is. Kijk dan over de grens in Duitsland, Frankrijk of Italië. Laten dat nu de landen zijn waar de grote automerken vandaan komen. Groot bijkomend voordeel van over de grens kijken is, dat de prijs van import auto’s een stuk lager is door het grote aanbod. Dat is mooi meegenomen!

import auto

Stap 2: Betaal niet teveel aan BPM

Over het invoeren van een auto in Nederland betaal je belasting. Dat is BPM en dat staat voor Belasting Personen Motorvoertuigen. De belasting die je betaalt is afhankelijk van de actuele marktwaarde van de auto. De belastingdienst heeft voorbeelden en een rekenmodel op haar website staan. Het nadeel is wel dat de te betalen BPM vaak veel hoger is dan je daadwerkelijk hoort te betalen. Het kan dus voordelig zijn om je te laten bijstaan door een bedrijf dat zich specialiseert in het invoeren van auto’s.

Stap 3: Hou het heft in eigen handen

Hiermee wordt bedoeld dat het veel voordeliger is om het allemaal zelf te regelen. Het kan verleidelijk zijn om je auto te laten importeren door een merkdealer of door een autohandelaar, maar zulke bedrijven rekenen vaak hoge kosten voor de import en de aflevering van de auto. Het kan netto veel schelen als je de auto laat importeren, maar aan het einde van de streep ben je misschien wel duurder uit. Laat dat nu vooral niet de bedoeling zijn.

Stap 4: Let op de voorwaarden van het aankoopcontract

Autodealers proberen een contract vaak zo op te stellen dat ze zo min mogelijk aansprakelijk zijn, mocht er iets fout gaan bij de aflevering van de auto. Lees daarom het contract altijd zo goed mogelijk door. Haal je een auto uit Duitsland of ergens anders vandaan, vraag dan altijd om een Engelse of Nederlandse vertaling. Het contract is dan een stuk begrijpelijker en dan weet je tenminste waar je je handtekening onder zet. Kom je er echt niet uit? Vraag dan een jurist om advies. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Stap 5: Vraag om keuringspapieren

Als je een auto koopt in een lidstaat van de Europese Unie, dan is de keuring over te nemen op het Nederlandse kenteken. De Duitse APK-keuring is twee jaar geldig. Dat houdt in dat je auto dan twee jaar geen keuring nodig heeft. Het overnemen van de keuring is niet vanzelfsprekend. De keuring moet wel overeenstemmen met de voorwaarden van de Nederlandse keuring.

Heb jij wel eens een auto laten importeren? Hoe pakte jij dat aan? Wij horen hier graag meer over in de reacties.

 

Geef een reactie

Inline
Inline