Er kunnen verschillende redenen zijn om een zakelijke lening af te sluiten. Iedere ondernemer weet dat het noodzakelijk is om te investeren in het bedrijf. Investeren is nodig om jouw bedrijf uiteindelijk te laten groeien. Echter, soms zijn je eigen persoonlijke spaarreserves niet toereikend genoeg om een nieuwe investering te doen. Ook wat langer sparen zit er vaak niet in. In dat geval is een zakelijke lening, ook wel zakelijk krediet of ondernemerskrediet genoemd, een prima oplossing.
Zakelijk lenen is een slimme manier om jouw bedrijf te stimuleren. Soms zijn bepaalde investeringen noodzakelijk om je bedrijf te kunnen laten groeien. Denk bijvoorbeeld aan een verbouwing van het kantoor. Of het kopen van een bedrijfsauto. En wat dacht je van het kopen van nieuwe materialen en producten? Met een zakelijke lening is dit allemaal mogelijk. Toch is het wel belangrijk om deze lening zorgvuldig af te sluiten. Je wil immers zo min mogelijk extra geld kwijt zijn. Maar waar let je op bij het afsluiten van een zakelijke lening? Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje.
Hoe hoog is de rente?
Bij het afsluiten van een lening is het rentepercentage natuurlijk van essentieel belang. Dit vertelt je hoeveel geld je uiteindelijk aan de lening zal besteden. Hoewel lenen natuurlijk altijd geld kost, verschilt het wel per aanbieder hoeveel deze kosten zullen bedragen.
Een zakelijke lening aanvragen kan vandaag de dag bij heel veel verschillende aanbieders. Van grote tot kleine banken. Het is dan ook verstandig om met meerdere partijen in gesprek te gaan en een offerte aan te vragen. Zij zullen je vervolgens haarfijn kunnen vertellen wat de kosten bedragen.

De hoogte van de rente is voornamelijk afhankelijk van de hoogte van het bedrag dat je wilt lenen. Daarnaast wordt ook de looptijd meegerekend. Hoe korter de looptijd, hoe minder rente je uiteindelijk zal betalen. Daarom loont het zeker om je lening zo snel mogelijk af te betalen.
Let op: bij veel banken is het niet mogelijk om tussentijds af te lossen en moet je je aan de vastgestelde looptijd houden. Kies daarom eerder – indien dat financieel haalbaar is – voor een zakelijke lening met een korte looptijd.
Doe online research
Doordat er steeds meer aanbieders voor zakelijke leningen zijn wordt het ook steeds lastiger om een keuze te maken. Hoe weet je namelijk welke aanbieder jou het voordeligste aanbod doet? Gelukkig kan je van tevoren al veel online research doen. Hier vind je per aanbieder al enorm veel informatie. Bovendien kan je ook de ervaringen van andere ondernemers lezen. Het is tevens mogelijk om een online vergelijkingscheck uit te voeren. Op basis van enkele persoonlijke gegevens rekent de computer uit welke zakelijke lening voor jou het voordeligst zijn.
Heb je enkele aanbieders op het oog? Maak dan een afspraak en bespreek jouw plannen voor de lening.
Zakelijke lening voor startende ondernemers
Een zakelijke lening afsluiten klinkt wellicht heel gemakkelijk. Toch zijn er wel enkele zaken om rekening mee te houden. Zo wil de bank altijd over voldoende zekerheid beschikken voordat ze de lening verstrekken. Dit betekent in de praktijk dat ondernemingen die langer actief zijn en goed staan aangeschreven makkelijker aan een zakelijke lening komen dan startende ondernemers.
Wil je als startende ondernemer een lening aanvragen? Dan zal de bank eerst een duidelijk ondernemingsplan willen zien. Pas wanneer zij overtuigd zijn van het resultaat van de onderneming kunnen ze oordelen om toch de lening te verstrekken.