Met een babyfoon kun je jouw baby in de gaten houden terwijl je niet in de kamer bent, daarom staan ze vrijwel op iedere baby uitzetlijst bovenaan. De eenvoudigste en goedkoopste modellen hebben alleen audio, maar de meeste babyfoons op de markt zenden zowel videobeelden als geluid uit. De beste babyfoon van dit moment kan ook de bewegingen, hartslag, zuurstofgehalte, lichaamstemperatuur en houding van jouw baby in de gaten houden.
Babyfoons hebben over het algemeen een zender, die bij de baby in de kamer staat, en een draagbare ontvanger voor de verzorger. Sommige babyfoons werken met apps die je op je smartphone, tablet of desktopcomputer kunt installeren, zodat je altijd en overal je kindje in de gaten kunt houden.
Babyfoons zijn vooral nuttig als je baby’s in een andere kamer slaapt dan jij. Je hoort het dan toch als je baby s’ nachts wakker wordt omdat hij honger heeft of verschoont moet worden.
Waar plaats je de babyfoon?
Het is belangrijk dat je de babyfoon op de juiste plaats in de kamer van je kindje plaatst. Anders bestaat de kans dat je je baby niet kunt horen of zien op het moment dat dat nodig zou zijn. Wat de beste positie voor je babyfoon is, is afhankelijk van het soort babyfoon. Een babyfoon die alleen geluid uitzendt, kun je het best tussen de 3 en 10 meter van het bedje van je kindje plaatsen. Op die manier hoor je elke zucht, al het gebrabbel of gehuil.
Een babyfoon die ook videobeelden uitzendt, moet dicht genoeg bij je kindje staan om een duidelijk beeld te geven. Je kunt dit het best bepalen door te testen met verschillende posities.
De ontvanger van een babyfoon met alleen audio, kun je in principe door het hele huis plaatsen.
Waar je op moet letten bij de aanschaf van een babyfoon
Bij het kopen van een nieuwe babyfoon zijn er een aantal punten waar je op kunt letten.
Veiligheid – digitaal of analoog
Analoge babyfoons zijn goedkoper, maar iedereen binnen het bereik kan naar het signaal luisteren. Digitale modellen versleutelen de audiotransmissie, waardoor het voor andere mensen bijna onmogelijk is om af te luisteren, en sommige modellen hebben een “digitaal slot” om videobeelden te versleutelen.
Alleen geluid of beeld en geluid?
Wil je kijken terwijl je baby slaapt, of wil je er gewoon voor zorgen dat je kunt horen wanneer hij wakker wordt? Babyfoons met alleen audio zijn goedkoper en nemen meestal minder ruimte in beslag. Babyfoons die ook beeld hebben, bieden vaak een verscheidenheid aan opties, waaronder verschillende schermformaten, camera’s die draaien en zoomen, en kunnen zelfs in het donker kijken.
Frequentie
Dit klinkt misschien heel technisch maar babyfoons zenden uit op verschillende frequenties. De meeste basismodellen gebruiken 49 megahertz (MHz). De volgende stap is 900 MHz, wat een groter bereik oplevert, maar ook onderhevig kan zijn aan interferentie van oudere draadloze telefoons die dezelfde frequentie gebruiken. Om dit aan te pakken, zijn veel babymonitoren verschoven naar 2,4 gigahertz (GHz). Nieuwere draadloze telefoons hebben echter dezelfde frequentie overgenomen en sommige Wi-Fi systemen gebruiken ook 2,4 GHz, dus interferentie kan nog steeds een probleem vormen. De beste babyfoon van dit moment gebruikt daarom een 1,9 GHz frequentie, hierbij heb je het minst last van ruis en is de veiligste optie.
Geluidsindicatie-lampje
Als je aan het stofzuigen bent of bezig bent om je andere kindje te kalmeren, kan het zijn dat je de geluidjes van je baby mist. Maar met een lampje dat oplicht wanneer het geluid detecteert, kun je naar de monitor kijken en direct weten dat er iets aan de hand is.