EchtemannenMannenzaken

Verstandig en voordelig verbouwen

Renovaties en sloopwerken kunnen een smak geld kosten. Daarom is het raadzaam dat je weet wat je doet, hoe je het aanpakt en wie je ervoor inschakelt. Loop niet te hard van stapel en denk bij iedere stap alvast goed na over de volgende. Wanneer je niet voor onaangename verrassingen wilt komen te staan, doe je er goed aan om dit via onderstaande fases te doen.

Goede voorbereiding, half werk

Nou ja, was het maar zo gemakkelijk. Echter, als je weet wat je wilt, kom je inderdaad al een heel eind. Ga er eens rustig voor zitten en denk na over de zaken die je graag aan je woning wilt veranderen. Wees zo concreet mogelijk en vat je gehele project samen in een lijst. Zodra je dit alles concreet hebt, doe je er goed aan je plannen niet meer te wijzigen. Dit levert in de praktijk namelijk veel vertragingen op, waardoor bovendien de kosten de pan uit rijzen. En stress. Vooral veel stress. Wees dus gewaarschuwd!

Kijk bovendien naar de invloed die deze klus gaat hebben op je privéleven. Gedurende de verbouwing zul je immers in de rommel wonen. Misschien is er zelfs geen plek om te slapen en heb je tijdelijk een ander onderkomen nodig. Zorg daarom dat je op tijd over een nieuw verblijf beschikt.

Het hoe en het wat

Bekijk nogmaals welke facetten je graag aan wilt passen. Besluit welke onderdelen noodzakelijk zijn en wat juist minder relevant is. Als er enkele klussen afvallen of voor later worden bewaard, scheelt dat direct in de kosten.

Daarnaast is dit de fase waarin je het grote plaatje voor je kunt gaan zien. Bepaal de kleuren en materialen die een cruciaal onderdeel gaan vormen van het eindresultaat. Maak moodboards en laat je inspireren door afbeeldingen uit tijdschriften en vakbladen.

Kwaliteit kost wat

Hoeveel heb je te besteden aan deze metamorfose? Bekijk goed naar je (spaar)rekening en ga na wat je nodig hebt voor je verbouwing en wat je over dient te houden om je rekeningen te betalen. In de extreemste gevallen heb je een tweede hypotheek nodig. Ga daarom tijdig naar je bank om dit bespreekbaar te maken. Denk bovendien goed na of de aanpassingen al dan niet voor een vermeerdering van de woningwaarde zorgt en/of voor verhoogd comfort. Op basis van deze persoonlijke kosten-batenanalyse kun je bepalen om je plannen door te zetten of terug naar de tekentafel te gaan.

Reserves

Tijdens renovaties en sloopwerken is het allesbehalve zeldzaam dat je tegen onverwachte kosten aanloopt. Houd daarom tussen de 10 en 15% van je beschikbare budget achter de hand om hierop in te spelen. Zo zit je niet snel met je handen in het haar.

Toestemming

Ga nooit zomaar grondige aanpassingen aan je woning doen zonder goedkeuring van de gemeente. Wie weet maakt jouw huis onderdeel uit van het bestemmingsplan en zijn jouw ideeën daarmee in strijd. Wees er snel bij om hierover informatie aan te vragen, want de behandeling van je vergunning kan wel enkele weken in beslag nemen. Maak niet de fout om alvast aan de slag te gaan omdat je denkt dat alles wel goed zit. Straks moet je alles weer ongedaan maken en heb je kostbare tijd en middelen verspild.

Goed advies stinkt niet

Hoe goed je ook alles denkt te weten, er zijn mensen die voor grote bouwklussen zijn opgeleid. Een expert inhuren om van jouw ideeën een bouwtekening te maken is dan ook zeer verstandig. Het uitgewerkte plan laat je vervolgens zien aan een aannemer, zodat hij of zij weet wat er moet gebeuren. En hoe.

Maak niet de fout door met deskundigen onnodig in discussie te gaan. Luister geduldig naar hun adviezen en inzichten, ook al zijn jullie het niet direct eens. Samen zullen jullie er vast en zeker uit komen.

Geen bonje met de buren

Houd je directe omwonenden goed op de hoogte van je project. Zij zullen hier immers overlast van kunnen ondervinden in de vorm van geluid, stof, gebrek aan parkeerplekken en een belemmering van het uitzicht. Dat laatste kan ook liggen aan een eventuele aanbouw die je hebt gepland, dus ga direct het gesprek aan om ervoor te zorgen dat hier geen onenigheid over komt! De verrijking van jouw leven moet niet ten koste gaan van dat van je buren.

En wie weet zijn het wel ervaren klussers en kunnen ze je een handje helpen! Schakel hen en andere hulptroepen tijdig in, zodat ze weten wanneer hun expertise en assistentie nodig is.

Duurzaamheid

Komt je huis echt helemaal bloot te liggen? Dan kun je overwegen om je isolatie te controleren, aan te passen of zelfs helemaal vervangen. Uiteindelijk zul je merken dat je stookkosten aanzienlijk worden verlaagd. Een erg populaire manier om dergelijke kosten te drukken is de installatie van zonnepanelen.

Dream Team

Zorg ervoor dat de beste mensen op hun vakgebied aan jouw kant staan. Kies daarom niet meteen de goedkoopste maar de beste aannemer uit, gebaseerd op een vergelijking van diverse offertes. Een goede persoonlijke klik met deze vaklui is ook erg belangrijk om je klussen soepel te laten verlopen. Dat werkt ook nog eens stressverlagend.

Materieel

Voor gereedschappen en materialen zul je ook ruimte moeten maken in je budget. Sommige zaken kun je misschien lenen of worden meegenomen door de mensen die je te hulp schieten als het meezit. Andere zaken moeten worden ingehuurd, zoals een geschikte afvalbak.

Want vergis je niet, afval is een factor om rekening mee te houden! Om er niet tot aan je kin in te staan en voldoende werkruimte te hebben is een container huren zeer verstandig. Bovendien is je werkomgeving een stuk veiliger als al dat puin niet in de weg ligt.

Kies een bak uit voor de afvalstroom met een omvang die goed aansluit bij jouw klus.

Veel succes!

 

 

Geef een reactie

Inline
Inline