Algemeen

Veilige beleggingen in turbulente tijden

Dat deze tijden turbulent zijn, dat staat vast. Een dreigende oorlog, Covid-19 maatregelen en torenhoge energieprijzen zijn dingen waar we niet eens meer van opkijken. Om deze redenen (en nog veel meer) is het misschien handig om je geld veilig te stellen. Dit kun je doen aan de hand van een aantal manieren, en deze worden in deze blog uitgebreid besproken. Na het lezen van deze blog weet je exact hoe je jouw hard verdiende centjes en koopkracht behoudt.

Goud

Goud wordt vaak beschouwd als een bescherming tegen inflatie. In feite hebben veel mensen naar goud gekeken als een “alternatieve valuta”, vooral in landen waar de eigen valuta aan waarde verliest. Deze landen hebben de neiging om goud of andere sterke valuta te gebruiken wanneer hun eigen valuta heeft gefaald. Goud is een echt, fysiek goed, dat de neiging heeft zijn waarde grotendeels te behouden. Toch is goud geen perfecte bescherming tegen inflatie. Wanneer de inflatie stijgt, hebben centrale banken de neiging de rente te verhogen als onderdeel van hun monetaire beleid. Het aanhouden van een goed als goud dat geen rendement oplevert, is niet zo waardevol wanneer die rente verhoogd wordt. Daarom kun je het best buiten het bankensysteem om goud kopen. Dit kun je doen met gouden munten kopen.

 

Vastgoed fondsen

Vastgoed investerings fondsen zijn bedrijven die inkomstengenererend onroerend goed bezitten en exploiteren. Vastgoedprijzen en huurinkomsten hebben de neiging te stijgen wanneer de inflatie toeneemt. Een REIT (real estate investment trust) bestaat uit een pool van vastgoed dat dividenden uitkeert aan zijn beleggers. Als je op zoek bent naar een brede blootstelling aan onroerend goed in combinatie met een lage kostenratio, kun je kiezen aan vele vastgoedfondsen. REIT’s hebben ook enkele nadelen, zoals hun gevoeligheid voor de vraag naar andere hoogrentende activa. Wanneer de rente stijgt, worden obligaties over het algemeen minder aantrekkelijk. Dit kan fondsen wegtrekken bij REIT’s en hun aandelenkoersen doen dalen. REIT’s moeten ook onroerend goed belasting betalen, die kan oplopen tot 25% van de totale bedrijfskosten. Als de staat of gemeenten besluiten de onroerendgoedbelasting te verhogen om hun begrotingstekorten aan te vullen, zou dit de kasstroom naar de aandeelhouders aanzienlijk verminderen.

 

Grote ETF’s

Grote ETF’s (Exchange traded-fund) doen het altijd erg stabiel. Één van die grote ETF’s is de S&P500. Aandelen bieden het grootste opwaarts potentieel op lange termijn. In het algemeen zijn bedrijven die profiteren van inflatie bedrijven die weinig kapitaal nodig hebben (terwijl bedrijven die zich bezighouden met natuurlijke hulpbronnen inflatie verliezers zijn).

Momenteel heeft de S&P 500 een hoge concentratie van technologiebedrijven en communicatiediensten. (Zowel technologie- als communicatiediensten zijn kapitaal arme bedrijven, dus zouden zij in theorie inflatie winnaars moeten zijn. Tevens is je risico met S&P500 stocks erg gespreid, omdat het 500 bedrijven bevat.

 

Diversificatie

Dit is geen advies wat betreft iets waar je in moet investeren, maar een algemeen advies. Wanneer je investeert, is het van enorm belang om te diversificeren. Je moet je risico spreiden. Zo heb je er minder last van wanneer iets instort, en blijf je dus vaker financieel gezond.

Geef een reactie

Inline
Inline