Algemeen

Veilig omgaan met vuurwerk: zo doe je dat

De jaarwisseling is traditioneel een tijd van feesten en vreugde, vaak gepaard met vuurwerk om het nieuwe jaar feestelijk in te luiden. Echter, het plezier van vuurwerk brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Veiligheid staat voorop, zowel voor jou als voor anderen in je omgeving. In dit artikel delen we essentiële tips om op een verantwoorde manier met vuurwerk om te gaan, zodat je kunt genieten van een veilige en feestelijke jaarwisseling.

1. Koop veilig vuurwerk

Begin met het maken van een bewuste keuze bij het kopen van vuurwerk. Koop alleen vuurwerk bij erkende verkooppunten en let op het CE-keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat het vuurwerk voldoet aan Europese veiligheidseisen. Vermijd illegaal vuurwerk; dit is niet alleen gevaarlijk, maar ook strafbaar. Vuurwerkland heeft meer dan 250 verkooppunten in Nederland. Je kunt jouw favoriete vuurwerk gemakkelijk online bestellen om vervolgens af te halen bij een van hun verkooppunten in de buurt.

2. Lees de gebruiksaanwijzing

Elk stuk vuurwerk komt met een gebruiksaanwijzing. Neem de tijd om deze zorgvuldig door te lezen voordat je het afsteekt. Het geeft belangrijke informatie over de veilige afstand, de manier van ontsteken en eventuele andere specifieke instructies. Het opvolgen van deze instructies vermindert het risico op ongelukken aanzienlijk. Daarnaast is het verstandig om vuurwerk af te steken met een aansteeklont.

3. Draag de juiste bescherming

 

Veiligheid begint bij jezelf. Draag tijdens het afsteken van vuurwerk altijd de juiste bescherming, zoals een vuurwerkbril. Deze bril beschermt je ogen tegen rondvliegende deeltjes en vonken. Ook is het van belang om geen licht ontvlambare kleding, zoals Nylon, te dragen. Kies voor kleding van katoen, wol en spijkerstof. Draag een jas zonder capuchon om te voorkomen dat hier per ongeluk vuurwerk in terecht komt.

4. Houd afstand

Respecteer de veiligheidsafstanden zoals aangegeven op de verpakking van het vuurwerk. Zorg ervoor dat toeschouwers, met name kinderen en huisdieren, op veilige afstand blijven. Een veilige afstand vergroot niet alleen de fysieke veiligheid, maar maakt het ook mogelijk om optimaal van het vuurwerk te genieten.

5. Kies de juiste locatie

Selecteer een geschikte locatie voor het afsteken van vuurwerk. Vermijd drukke straten, daken en andere onveilige plekken. Een open ruimte met minimale obstakels is ideaal. Denk ook aan mogelijke brandgevaren in de omgeving en houd brandblusmiddelen binnen handbereik.

6. Wees nuchter en attent

Het afsteken van vuurwerk vereist volledige concentratie. Doe dit dan ook nuchter en vermijd alcoholische dranken tijdens het hanteren van vuurwerk. Wees attent op je omgeving en anticipeer op onverwachte situaties. Een verantwoorde houding draagt bij aan een veilige jaarwisseling.

7. Ruim op

Na het afsteken van het vuurwerk is het opruimen net zo belangrijk als het afsteken zelf. Verzamel de restanten in een vuilniszak en deponeer deze in de daarvoor bestemde afvalcontainer. Dit voorkomt niet alleen vervuiling, maar vermindert ook het risico op brand door achtergebleven vuurwerkresten.

Een veilige jaarwisseling toegewenst!

Een feestelijke jaarwisseling met vuurwerk kan veilig en verantwoord zijn. Door bewust vuurwerk aan te schaffen, de gebruiksaanwijzing nauwkeurig op te volgen en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, draag je bij aan een gezellige en ongevalvrije viering. Geniet met volle teugen van de prachtige lichtshows, maar vergeet nooit: veiligheid gaat boven alles. Een veilige jaarwisseling toegewenst!

Geef een reactie

Inline
Inline