AutoMannenzaken

Uit welke autoverzekeringen kan ik kiezen in Nederland?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten autoverzekeringen en deze kunnen ook weer sterk verschillen per verzekeringsmaatschappij. Echter, over het algemeen bestaan er in Nederland 3 hoofdsoorten autoverzekeringen. Namelijk de WA autoverzekering, de WA beperkt casco autoverzekering en de all risk autoverzekering. Het verschil tussen deze verschillende type autoverzekeringen zit in welke schades je precies vergoed krijgt. Maar welke schades worden er nou per type autoverzekering vergoed en welke autoverzekering kun jij nou het beste in jouw situatie afsluiten? Wij vertellen jou in deze blog alles over de verschillende soorten autoverzekeringen in Nederland. Tevens geven wij jou een aantal tips die jou kunnen helpen met het kiezen van de juiste autoverzekering.

Voor een overzicht van verzekeringsmaatschappijen kun je Luminablog.nl bezoeken. Hier geven klanten hun mening en ervaring over de verschillende maatschappijen, waardoor jij makkelijker de verzekeringsmaatschappij kunt kiezen die bij jou past!

De soorten autoverzekeringen in Nederland

Zoals hierboven benoemd bestaan er in Nederland 3 hoofdsoorten autoverzekeringen. De belangrijkste autoverzekering is de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA verzekering). Bezit jij een auto in Nederland? Dan ben je verplicht om minimaal een WA verzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt schades die jij zelf met je auto veroorzaakt bij anderen. Belangrijk om te weten is dat deze autoverzekering dus alleen de schade van anderen dekt en dus niet de schade aan je eigen auto. 

De tweede autoverzekering, de WA beperkt casco autoverzekering, gaat een stapje verder qua dekking. Zo dekt deze autoverzekering niet alleen het aansprakelijkheidsrisico, maar ook de schade aan je eigen auto veroorzaakt door diefstal/inbraak, brand, storm en ruitschade. 

En dan is er nog de all risk autoverzekering. Deze verzekering is de meest uitgebreide autoverzekering die je kunt krijgen in Nederland. Wanneer je deze autoverzekering afsluit wordt alles wat onder de WA autoverzekering en de beperkt casco autoverzekering valt vergoed, maar ook de schade aan je eigen auto en schade veroorzaakt door vandalisme. 

Welke verzekeringsmaatschappij is het beste voor mij?

Bij het kiezen van een autoverzekering is het belangrijk dat je een aantal dingen in je achterhoofd houdt. Zo is het belangrijk om naar de leeftijd van je auto, de waarde van je auto, het aantal schadevrije jaren dat je hebt en je persoonlijke wensen te kijken. Wanneer je bijvoorbeeld over een nieuwe auto beschikt is het erg verstandig om naast een WA verzekering ook de all risk verzekering te nemen. Heb je juist een wat oudere auto? Dan is een WA verzekering vaak al genoeg. Hieronder zie je welke autoverzekering de meeste mensen afsluiten op basis van de leeftijd van hun auto:

  • Nieuw tot 6 jaar – all risk verzekering
  • 6 jaar tot 10 jaar – WA beperkt casco verzekering
  • 10 jaar of ouder – WA verzekering 

Als je een lening voor je auto hebt afgesloten die nog niet is afgelost, wordt het altijd aangeraden om een all risk autoverzekering af te sluiten. Zo kun je bij pech altijd je lening betalen met het geld dat je vergoed krijgt. Is all risk nog niet voldoende voor jou en wil je graag nog meer zekerheid voor je auto? Dan kun je je basisdekking vaak uitbreiden met een aanvullende inzittendenverzekering, een no-claimbeschermer en aanvullende rechtsbijstandverzekeringen. 

De conclusie 

Zorg er altijd voor dat je ten minste een WA verzekering hebt. Je kunt ook voor meer dekking kiezen met de WA beperkt casco verzekering of de all risk verzekering. Welke verzekering het beste bij jou past hangt af van jouw auto en je persoonlijke wensen. Bovendien is het altijd mogelijk om aanvullende autoverzekeringen af te sluiten voor extra zekerheid. 

Geef een reactie

Inline
Inline