Algemeen

Tweedehands of refurbished laptop kopen: wat is het verschil?

Ben je toe aan een nieuwe laptop, maar is het om welke reden dan ook niet mogelijk om een geheel nieuw apparaat aan te schaffen? Dan heb je grofweg drie verschillende keuzes. Je kiest er voor om nog even door te sparen en af te wachten óf je kiest voor een tweedehands laptop bij www.remarkt.nl óf je kiest voor een refurbished model. Maar wat is nu eigenlijk de beste keuze?

Als je huidige laptop kuren vertoont of zelfs helemaal niet meer gebruikt kan worden is het vaak niet mogelijk om af te wachten. Zeker niet als je door het werk van je laptop afhankelijk bent geworden. In dat geval is het noodzaak om zo snel mogelijk over een nieuw (of tweedehands) exemplaar te beschikken. Dan moet je uiteraard een keuze maken tussen refurbished of tweedehands. Maar in hoeverre verschilt refurbished van tweedehands? En hoe weet je zeker dat je een goede beslissing maakt? In dit artikel helpen we je alvast een beetje op weg.

Tweedehands laptop | de verschillende opties op een rijtje

Wanneer je voor relatief weinig geld over een goede laptop wilt beschikken is een tweedehands exemplaar kopen wellicht heel verleidelijk. Toch is het wel belangrijk om bij het kopen van een tweedehands laptop goed op te letten. Het gebeurt gelukkig maar zelden, maar in sommige gevallen kun je je lelijk in de vingers snijden. Zeker wanneer je trapt in de mooie praatjes die sommige particulieren ophangen. Als je kiest voor een tweedehands laptop beschik je grofweg over twee verschillende mogelijkheden:

  • Je kunt de laptop online kopen. Particulieren bieden dagelijks gebruikte laptops aan via handige verkoopsites zoals Marktplaats. Even Googelen en je hebt direct al tientallen hits bij jou in de buurt. Bedenk wel goed dat je bij particuliere verkoop de aanbieder op zijn of haar woord moet geloven. Hoewel de meeste particuliere verkopers gelukkig zeer betrouwbaar zijn, zitten er natuurlijk ook wel gevallen tussen waarbij de koper opgelicht wordt. Gebruik daarom je gezonde verstand. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dit ook meestal zo.
  • Je kunt er ook voor kiezen om de tweedehands laptop via een tussenpersoon (zoals een winkel of webshop) te kopen. Het voordeel hiervan is dat de verkoper een onafhankelijke partij is en hierdoor minder snel mooie praatjes aan de verkoop hangt. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent. Bovendien ontvang je vaak ook nog garantie op je aankoop. Wel fijn bij een flinke investering.

Bedenk ook dat een tweedehands laptop kopen niet per definitie goedkoper zal zijn. De techniek staat immers niet stil. Een laptop die vijf jaar geleden nog € 1.200 euro kostte en nu wordt aangeboden voor € 500,- lijkt misschien een goede deal, zeker omdat de specificaties toen heel goed waren. Het kan echter heel goed zijn dat er inmiddels laptops in de middenklasse zijn die ook over deze specificaties beschikken. Hierdoor betaal je voor een nieuwe laptop helemaal niet zo veel meer dan voor een tweedehands exemplaar, terwijl ze over dezelfde kwaliteit beschikken. Doe daarom altijd eerst vergelijkend onderzoek.

Verschil tussen tweedehands en refurbished

Dan heb je natuurlijk ook nog de keuze tussen tweedehands en refurbished. Maar wat is precies het verschil?

Het grootste voordeel van een refurbished laptop is dat deze geheel wordt nagekeken en gerestaureerd waar nodig. Hierdoor beschik je technisch gezien over een zo goed als nieuwe laptop, alleen tegen een gereduceerde prijs. Natuurlijk zal je aan de buitenkant wel wat gebruikerssporen zien, maar dit merk je doorgaans niet als je op de laptop bezig bent. Zo bespaar je dus niet alleen kosten, maar beschik je ook nog eens over veel meer zekerheid. Bovendien geven de meeste winkels garantie op hun gereviseerde producten.

Geef een reactie

Inline
Inline