EchtemannenMannenzaken

Toilet kopen, waar moet je op letten?

In Nederland brengen we gemiddeld 43 uur per jaar door op het toilet! Ondanks dit verbazingwekkende aantal wordt er nog altijd te licht nagedacht over de aanschaf van een nieuw toilet. Vaak wordt het overgebleven budget voor een verbouwing gesplitst en wordt daar de aankoop van gedaan. Toch is zitcomfort en functionaliteit juist enorm belangrijk. Er moet zorgvuldig nagedacht worden over de aanschaf van een toilet. Wist je dat het toilet in de gemiddelde Nederlandse woning maar liefst 30% van de totale waterconsumptie verbruikt? Verbaasd? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Wel wordt zo duidelijk dat toiletten kopen een vak apart is. Iets waar veel aandacht en tijd in geïnvesteerd moet worden. Welk toilet het beste bij jou past? In dit artikel helpen we je bij het maken van de juiste keuze.

Verschillende soorten toiletten

Over het algemeen kunnen we toiletten in drie verschillende categorieën onderverdelen: duoblok toiletten, staande toiletten en wandclosets. Ieder type kent weer andere voor- en nadelen.

  • Duoblok toiletten zijn te herkennen aan een reservoir die aan de pot is bevestigd. Hierdoor is het niet meer noodzakelijk om een los reservoir aan te schaffen. Het nadeel is wel dat duoblok toiletten vaak veel duurder zijn. Je geniet echter wel van een compleet keramische pot, bevestigd reservoir en een moderne uitstraling.

duoblok toilet

  • Staande toiletten zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan de duoblok variant. Dit heeft echter wel een reden. Bij een staand toilet moet een los reservoir worden aangeschaft.

staand toilet

  • Wandclosets worden, zoals de naam al doet vermoeden, aan de wand opgehangen. Bij een wandcloset kun je zelf bepalen hoe hoog de toiletpot moet komen te hangen. Dit type toilet heeft altijd een inbouwreservoir nodig.

wandclosets

Besparen op de waterconsumptie?

De gemiddelde Nederlander brengt ongeveer 6 tot 8 keer per dag een bezoekje aan het toilet. Doe dit aantal keer het aantal gezinsleden en je weet hoe vaak het toilet per dag wordt doorgespoeld. De cijfers liegen er niet om. Het toilet beslaat maar liefst 30% van de totale waterconsumptie. Is het mogelijk om hierop te besparen? Het antwoord is ja!

Duurzaam leven is nog nooit zo belangrijk geweest. In de badkamer is dit duidelijk re merken. Een bad wordt als luxeproduct gezien en wordt slechts enkele keren per week gebruikt. De douchetijden worden verkort en er wordt meer nagedacht over de aanschaf van een toilet. Door de toenemende vraag naar waterbesparende producten is ook het aanbod in duurzame toiletten toegenomen. Bij de meeste toiletten is er al standaard een spaarknop op het bedieningspaneel ingebouwd. Deze kan ingezet worden bij een ‘kleine boodschap’ en geeft slechts een kleine hoeveelheid water. Zo kun je al flink wat water besparen op de dagelijkse toiletbezoekjes. Er zijn ook toiletten verkrijgbaar die speciaal ingesteld zijn op het besparen van water. Dankzij innovatieve systemen is het zo mogelijk om extra veel geld te besparen.

Vlakspoel of diepspoel?

Toiletten worden verkocht in diverse modellen. Het kan best lastig zijn om de juiste keuze te maken. Zo is de beslissing tussen vlakspoel- en diepspoelmodellen van cruciaal belang voor een verhoogde functionaliteit.

Een toilet met vlakspoel zal de ‘boodschap’ laten liggen. Hierdoor kan het water niet omhoog komen, maar bestaat het risico wel dat er zogenaamde ‘remsporen’ achterblijven. Ook kunnen geurtjes zich gemakkelijk verspreiden.

Een toilet met diepspoel is geschikt voor mensen die niet graag sporen zien aan de binnenkant van het toilet. Dankzij de diepspoel wordt de boodschap direct verwerkt. Wel bestaat de mogelijkheid dat het water achteraf omhoog komt en alsnog nare luchtjes verspreidt.

Geef een reactie

Inline
Inline