EchtemannenGadgets & cedeausMannenzaken

Toekomstmuziek: kraakhelder geluid via de DAB+ digitale radio

De omschakeling van FM naar DAB+ digitale radio moet de komende jaren definitief gemaakt worden. In veel Europese landen is dit al het geval. In België kunnen ze vanaf september 2018 genieten van digitale radio en ook in Noorwegen is de omschakeling al definitief. Maar wat betekent dit voor de muziekliefhebbers onder ons? Wat zijn de voordelen van digitale radio en wanneer volgt ons land in de voetstappen van ons buurland?

Topkwaliteit

DAB+ radio is een Europees systeem dat gedigitaliseerde radio-uitzendingen maakt. Dit klinkt als toekomstmuziek, toch is DAB al sinds 1993 bekend in de radiowereld. DAB+ is een upgrade waar veel mannen reikhalzen naar uitkijken. Deze omschakeling betreft meer zenders en muziek van topkwaliteit. DAB+ speelt in op de vraag naar een betere geluidservaring. Muziekliefhebbers pleiten al jaren voor betere kwaliteit en meer zenders. Geruis, getik en andere vervelende bijgeluiden zijn algemeen bekend bij FM radio. Toch is de omschakeling niet zomaar voltooid. Nederland is hier nog niet geheel klaar voor. Dit heeft vooral te maken met de ontvangers. Deze zijn meestal niet geschikt en moeten aangepast worden. Alleen dan kan DAB+ thuis en onderweg beluisterd worden. Toekomstmuziek!

DAB+ radio

Eenvoudig systeem

DAB+ vereenvoudigd de radiowereld. FM wordt gevolgd via allerlei radiofrequenties. Je moet op de hoogte zijn van de frequentie om naar je favoriete radiozender te luisteren. Bij DAB is dit probleem verleden tijd. Hierbij geniet je van een eenvoudig systeem, waarop je via een alfabetische lijst gemakkelijk je favoriete tv-zender kunt vinden. Bovendien is het ook nog eens helemaal gratis. Je hebt niet te maken met abonnementskosten en ook inloggen is niet noodzakelijk. De ontvanger scant direct het volledige netwerk en je bent klaar om naar je favoriete muziek te luisteren.

Groeiende vraag naar de digitale radio

Het is nog steeds niet mogelijk om op iedere ontvanger DAB+ te gebruiken. Voorheen liepen consumenten niet warm van deze verandering in de radiowereld. Waarom zou je extra geld investeren als je nu ook naar je favoriete radiozender kan luisteren? Doordat de vraag nog niet hoog genoeg was, bleef het aanbod beperkt. Hierdoor zagen de leveranciers nog geen mogelijkheid om de prijzen te verlagen. We zaten gevangen in een vicieuze cirkel, wanneer was de consument bereid om meer te investeren voor een luxeproduct? Op dit moment lijkt die verandering te komen. Steeds meer mensen willen genieten van de voordelen van digitale radio. De prijzen zullen naar verwachting dalen en de vraag blijft groeien. Over enkele jaren zullen we echt afscheid van FM radio moeten nemen. DAB+ is de toekomst. Kraakheldere muziek vanuit jouw geliefde Sonos speakers, dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn!

sonox box

Meer bekendheid in Nederland

Doordat de ontvangers van digitale radio steeds goedkoper worden, genieten steeds meer consumenten van de voordelen. Daarnaast wordt digitale radio steeds bekender in ons land. Zo is de Week van de Digitale Radio een bekend fenomeen. Radiostations besteden dan extra veel aandacht aan digitale radio. Doordat de bekendheid steeds groter wordt, neemt de kans dat we FM voorgoed vaarwel gaan zeggen alleen maar toe. Wij kunnen niet wachten!

Geef een reactie

Inline
Inline