Gadgets & cedeausMannenzaken

Tips voor het vervangen van velgen

Velgen zijn een ontzettend sterk onderdeel van de auto, maar na verloop van tijd ga je toch zien dat ze veel gebruikt worden. Vooral bij oudere auto’s is dit vaak het geval. De velgen worden aangetast door de trillingen op de weg, de weersomstandigheden, remstof en het vuil dat dagelijks op de weg ligt. Lelijke velgen geven je auto direct een geheel andere uitstraling. Hierdoor lijkt je auto direct een stuk minder mooi en dat wil je uiteraard voorkomen. Gelukkig is het heel goed mogelijk om zelf je banden en velgen te vervangen. Wij geven je een aantal tips en vertellen waar je op moet letten bij het vervangen van velgen.

Let op de ET waarde

De ET waarde van je auto is van essentieel belang voor het vinden van de juiste velgen. Met de ET waarde bedoelen we de waarde die aangeeft in hoeverre de velg naar binnen of buiten steekt. Dit komt niet heel erg nauw, maar er moet zeker geen al te groot verschil tussen zitten. Over het algemeen zeggen we dat de afwijking niet groter dan 5-7 millimeters mag zijn. Op veel websites kan je je auto gemakkelijk in een machine invoeren en deze zal direct de juiste velgen hierbij uitkiezen. Is dit niet het geval? Zoek dit dan op in de gebruiksaanwijzing van de auto of bekijk de informatie online.

De steek

Als je op zoek gaat naar banden en velgen, zal je best bekend zijn met de term ‘steek’. Simpel gezegd wordt hiermee bedoeld hoe de wiel en de velg bevestigd kan worden. Hierbij wordt er gekeken naar het aantal gaten en de diameter van de bouten die hierin bevestigd worden.

De steek banden en velgen

Lichtmetalen-, gepolijste,- of stalen velgen?

Je hebt onwijs veel keuze als je op zoek gaat naar nieuwe  velgen. Dat is aan de ene kant natuurlijk heel fijn en aan de andere kant weer erg lastig. Het is immers gemakkelijk om door de bomen het bos niet meer te zien. De meeste mensen maken de keuze uit lichtmetalen,- gepolijste,- of stalen velgen. Maar wat is het verschil eigenlijk?

  • Lichtmetalen velgen zijn een stuk lichter dan stalen velgen. Het voordeel hiervan is dat de warme beter wordt geleidt. Daarnaast geven ze de auto een heel andere uitstraling en worden ze over het algemeen als ‘mooier’ beschouwd dan de traditionele stalen velgen. Dit is uiteraard helemaal afhankelijk van eigen smaak. Lichtmetalen velgen zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden en zijn mede door hun bijzondere uitstraling inmiddels de meest verkochte velg in ons land!
  • Stalen velgen worden vaak gebruikt in combinatie met winterbanden. Dit komt niet alleen door hun bijzonder fijne uitstraling in combinatie met deze dikkere banden, maar ook door hun beschermlaagje tegen kille weersomstandigheden. Zo zijn stalen velgen veel beter bestand tegen hagel, sneeuw en regen, zeker als je dit vergelijkt met lichtmetalen volgen. Daarnaast zijn stalen velgen een stuk goedkoper, waardoor het fijner is om af en toe een extra paar aan te schaffen. Vrijwel elke auto wordt standaard uitgerust met stalen volgen, mits dit niet anders wordt aangegeven.

Geef een reactie

Inline
Inline