EchtemannenMannenzaken

Rekenmachine handig? Daar kun je op rekenen.

Gebruik jij nog wel eens een rekenmachine, thuis of op kantoor? En dan bedoelen we de old-school fysieke rekenmachine. Veel mensen maken tegenwoordig gebruik van een app op hun smartphone. Die heb je namelijk altijd binnen handbereik, waar je ook bent. Even snel berekenen voor welk bedrag je een betaalverzoek moet sturen of checken of je binnen budget blijft met je aankopen. Superhandig natuurlijk! Maar de oude, vertrouwde rekenmachine bestaat nog steeds in vele vormen en maten. En met goede reden: in elke levensfase komt het apparaat van pas.

Rekenen op school

Op de basisschool begint het met hoofdrekenen, je kunt je vast nog wel herinneren hoe vaak je de tafels moest oefenen. 6 x 7 =.. Komt het antwoord gelijk nog naar boven? Daarna werd de rekenmachine uit de kast gehaald en ging je aan de slag met iets moeilijkere sommen.

Op de middelbare school moest je verplicht een bepaald soort rekenmachine kopen, een specifiek type dat was goedgekeurd voor de Nederlandse Centrale Examens. Met zo’n grafische rekenmachine van Casio of Texas Instruments kon je dan allerlei wiskundige hoogstandjes uitvoeren. Formules, grafieken, spreadsheets… het was allemaal geen probleem. Voor de rekenmachine dan. Zelf had je er misschien meer moeite mee. Volg je nu een vervolgopleiding met exacte vakken? Dan zul je je grafische rekenmachine nog vaak mogen gebruiken.

Zakelijk gebruik

Als je denkt dat de rekenmachine haar functie verliest zodra een diploma in handen is, dan heb je het bij het verkeerde einde. Ook op de werkvloer wordt vaak de hulp van de rekenmachine ingeroepen. Op veel kantoren zul je bureaurekenmachines zien liggen, netjes naast de andere kantoorartikelen. In de financiële branche wordt vaak een speciale, financiële rekenmachine gebruikt. Hiermee is het mogelijk om aanpasbare datalijsten te gebruiken en de cashflow, het rendement en de netto constante waarde gemakkelijk en snel te berekenen.

Wist je dat er ook rekenmachines bestaan die je berekeningen gelijk kunnen printen? Zo heb je de resultaten gelijk zwart op wit staan. Of eigenlijk zwart en rood op wit, aangezien de positieve waarden in het zwart geprint worden en de negatieve waarden in het rood. Op deze manier zorgt de printrekenmachine voor overzichtelijke uitdraaien.

Thuis rekenen

Zelfs in je privéleven kom je niet onder rekenen uit. Je persoonlijke administratie op orde houden, een overzicht van je maandelijkse budget maken of nagaan hoeveel je met een actie bespaart op je aankoop. Soms weet je het antwoord niet uit je hoofd of je wil het gewoon nog een keer checken. Een bureaurekenmachine met basisfuncties voldoet dan al en is handig om in huis te hebben.

Het is duidelijk: de rekenmachine hoort zeker nog thuis in de moderne samenleving. Waarschijnlijk maak je er vaker gebruik van dan je denkt. Dus is de rekenmachine nog handig? Daar kun je op rekenen!

Geef een reactie

Inline
Inline