AlgemeenMannenzaken

Plaatsbeschrijving bij woning

Ben je van plan om je intrek te nemen in een huurwoning? Of ben je verhuurder en heb je een huurder in het vooruitzicht? Dan kan je wellicht niet om de plaatsbeschrijving van de woning heen. Maar wat is dat nu juist en wat moet daarin staan? En vooral is het verplicht en wie moet die dan precies gaan opmaken? Wij scheppen graag wat duidelijkheid in dit artikel.

Wat is dat juist?

Een plaatsbeschrijving is eigenlijk gewoon wat het woord al zegt. Je gaat letterlijk beschrijven wat er in de woning te zien is. Het is dus een gedetailleerd document waarbij je de huidige toestand van de huurwoning in kaart brengt aan de hand van omschrijvingen van de situatie en fotomateriaal.

Je focust je dan vooral op de toestand van de verschillende kamers: is er ergens schade te zien of is alles nog fonkelnieuw? Is er beschadigd meubilair of niet? Doen alle stooktoestellen het nog of zijn daar bepaalde gebreken aan te zien? Dat soort zaken ga je voor de gehele woning bekijken alvorens het huurcontract verder af te handelen.

Wanneer is een plaatsbeschrijving verplicht?

Een plaatsbeschrijving is sowieso verplicht op te stellen bij het aangaan van een huurcontract. Over de timing bestaan ook regels. Dat moet gebeuren wanneer het pand leeg staat of ten laatste op het einde van de eerste maand van de nieuwe verhuring wanneer er voor minstens een jaar gehuurd wordt.

Volgens de regels moet de beschrijving van het pand ook altijd opgemaakt worden in aanwezigheid van de huurder en de verhuurder, zij moeten immers in de mogelijkheid zijn om hun bevindingen en opmerkingen mee te geven. Ze kunnen zich ook laten vertegenwoordigen door iemand anders zoals een makelaar.

Het is ook zo dat de huurder en de verhuurder in principe geen externe partij nodig hebben om een beschrijving op te stellen. Ze mogen dat dus gewoon samen doen alvorens de huurovereenkomst verder af te ronden. Dat kan echter wel tot conflicten leiden, daarom halen ze er in de praktijk heel vaak een neutrale partij bij zoals een makelaar, landmeter, architect, schatter of een andere specialist. Die kunnen een volledig nazicht doen van de woning en letten op specifieke zaken zodat de verhuurder bijvoorbeeld geen verborgen gebreken in de woning kan proberen achterhouden.

Je doet er als verhuurder in de eerste plaats goed aan om werk te maken van een nauwkeurige plaatsbeschrijving. Indien je die snel en vluchtig opmaakt, en er ontstaan discussies aan het einde van de huur, dan is de huurder in het voordeel over alle geschillen rond schade e.d. die niet beschreven waren. Men gaat er dan vanuit dat de aanwezige schade er al voor de komst van de huurder was. Dan kan je de huurder dus ook niet aansprakelijk stellen om de schade te betalen aangezien je geen bewijs zal hebben.

Geef een reactie

Inline
Inline