EchtemannenMannenzaken

Overstappen van zorgverzekering

Wil je overstappen van zorgverzekering maar weet je niet goed hoe je dit moet doen en waar je allemaal uit kunt kiezen? Wij helpen je met het maken van een goede keuze! Lees hier alles over de verschillende soorten zorgverzekeringen en hoe je kunt overstappen.

Uit welke zorgverzekeringen kan ik kiezen?

Iedereen die woont of werkt in Nederland moet verplicht een basisverzekering hebben.

Een basisverzekering vergoed de kosten die je maakt, wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van een psychiater, huisarts of apotheek. Zowel volwassenen als kinderen zijn verplicht om een basisverzekering te hebben. Er zijn natuurlijk veel verschillende aanbieders van verzekeringen.

Waar kan ik me aanvullend voor verzekeren?

Naast een basisverzekering is het ook mogelijk om je aanvullend te verzekeren. Een aanvullende verzekering is niet verplicht. Het kan echter wel handig zijn als je verwacht dat bepaalde kosten (bijvoorbeeld die voor de tandarts of fysiotherapeut) hoog uit gaan vallen. Door een aanvullende verzekering te nemen, worden deze kosten geheel of gedeeltelijk gedekt. Je kunt je aanvullend verzekeren voor de tandarts, alternatieve geneeswijzen, (fysio)therapie, brillen of contactlenzen, anticonceptiva, kraamzorg, een poliklinische bevalling zonder medische noodzaak, alternatieve geneeswijzen, en medische hulp in het buitenland.

Waarom een zorgverzekering nodig?

Een basis zorgverzekering is verplicht voor iedereen die woont of werkt in Nederland. Hiermee wordt bijvoorbeeld jouw huisarts, apotheek of psychiater vergoed. Ieder jaar stelt de overheid vast wat er in het basispakket van de zorgverzekering moet komen. Ook kinderen moeten verplicht een basisverzekering hebben. Het is dus belangrijk om van tevoren zorgverzekeringen te vergelijken om hier een keuze in te kunnen maken. 

Soorten zorgverzekeringen

Naast de verplichte basisverzekering is het ook mogelijk om je extra te verzekeren met een aanvullende verzekering. Met een aanvullende verzekering kunnen zorgkosten worden gedekt die niet door jouw basisverzekering vergoed worden. Een aanvullende verzekering is uiteraard niet verplicht en mag eventueel ook bij een andere verzekeraar worden afgesloten. Voorbeelden van aanvullende verzekeringen zijn: een verzekering voor tandheelkunde, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen.

Het is ook mogelijk om een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Hiermee krijg je collectieve korting op jouw premie. Deze wordt meestal via een werkgever afgesloten maar kan in enkele gevallen ook worden afgesloten via een sportclub of patiëntenvereniging. Het is daarom aan te raden om verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken via Goedkoopste Zorgverzekering.

Eigen risico zorgverzekering

Voor iedere zorgverzekering geldt een verplicht eigen risico. De hoogte van dit verplichte eigen risico wordt  jaarlijks door de overheid vastgesteld. Dit bedrag is voor iedereen hetzelfde. Het eigen risico voor 2020 bedroeg €385,-. Dit bedrag blijft hetzelfde voor het eigen risico voor 2021. Goed nieuws dus, al zullen de premies voor het komende jaar wel gaan stijgen. Hoeveel deze zullen gaan stijgen verschilt per zorgverzekeraar.

Overstappen van zorgverzekering

De afgelopen jaren zijn de kosten voor een basisverzekering jaarlijks steeds iets gestegen. Teveel betalen wil natuurlijk niemand, daarom is het goed om te kijken wat de voordeligste premie voor jou is. Voor 2021 worden veel overstappers verwacht, omdat aangekondigd is dat de premies het komende jaar zullen stijgen. Check daarom op tijd wat de beste zorgverzekering voor jou is.

Geef een reactie

Inline
Inline