EchtemannenMannenzaken

Nieuwe radiatoren kopen: bereid jezelf voor op de toekomst!

Radiatoren zijn al jarenlang een ware must in ieder huishouden. Ze zijn een betrouwbare warmteverspreider en zijn al generaties lang ingeburgerd in ons dagelijks leven. Wanneer je overweegt vasco radiatoren aan te schaffen, wil je echter wel weten wat de toekomstverwachting van de radiator is. We weten immers allemaal dat de energietransitie veel gaat veranderen de komende jaren. Wat betekent dit voor de radiator? Is het slim om op korte termijn een nieuwe te kopen en jezelf alvast voorbereiden? Wij gingen op onderzoek uit!

vasco radiator

De oude vertrouwde radiator 

Waarschijnlijk kan je de oude radiator die vroeger in huis stond nog goed voor de geest halen. Dit lompe apparaat nam heel veel ruimte in beslag en was prominent in huis aanwezig. Bovendien werd er vaak ook nog alles aan gedaan om hem nóg opvallender te maken. Hij werd rijkelijk versierd en was soms meters lang, om nog niet eens te spreken over het enorme gewicht wat hij met zich meedroeg! Even een radiator verplaatsen zoals je nu eenvoudig kunt doen? Dat was er echt niet bij. Daar had je eerst een heel stel mensen voor nodig.

Toch waren deze oude exemplaren ook heel effectief in hun werk. Alhoewel het even duurde voordat ze eenmaal opgewarmd worden, waren ze eenmaal warm ontzettend prettig in gebruik. Het duurde ook altijd een hele tijd voordat de radiator weer afgekoeld was, waardoor je deze rustig een paar uur voordat de nacht viel kon uitschakelen en alsnog van een warme ruimte kon genieten. Bovendien gingen deze exemplaren vaak heel lang mee. Grote kans dat je ze nog wel eens tegen komt in oude gebouwen.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Inmiddels zijn deze oerdegelijke apparaten vervangen door compactere en lichtere modellen. Bovendien worden ze veel strakker vormgegeven, waardoor ze een minder grote ‘stoorzender’ binnen het interieur zijn. Bovendien wordt er ook al meer gelet op het milieu. Zo wordt het water in de radiator minder hoog verwarmd dankzij de moderne hr-ketel. Hierdoor profiteer je van lagere stookkosten (en dus een minder grote aanslag op het milieu!) en precies genoeg warmte in huis.

Maar hoe ziet de toekomst eruit? Zullen de henrad radiatoren dan nog net zo van pas komen of moet je een geheel nieuwe radiator aanschaffen?

henrad radiator

Allereerst is het belangrijk om onze brandstoffen onder de loep te nemen. Zoals veel mensen weten raken onze fossiele brandstoffen op. Naar verwachting zal aardgas rond 2050 niet meer gebruikt gaan worden in Nederland. Vanaf dan is het noodzakelijk om over te stappen op alternatieve bronnen zoals biogas of elektriciteit. Het is nog niet zeker welk alternatief het vaakst gebruikt gaat worden en hoe we dit probleem gaan oplossen. Wanneer de voorkeur naar biogas uitgaat, zullen we nog heel lang van onze oude vertrouwde radiatoren gebruik maken. Daarom kan het zeker geen kwaad om nu nog te investeren in nieuwe radiatoren. De kans is groot dat deze ook de komende generaties nog een belangrijke rol in huis zullen spelen. Wellicht worden ze wel bijgestaan door de warmtepomp of stralingspanelen, maar de noodzaak van een goede warmteverspreider blijft bestaan.

Geef een reactie

Inline
Inline