EchtemannenGadgets & cedeausMannenzaken

Meubels maken van vurenhout? Zo ga je te werk!

Als man is er niets fijner dan iets maken met onze blote handen. Hoe fijn is het om na een lange werkdag te zien wat je allemaal voor elkaar hebt gekregen in huis? Het maken van eigen meubels is een kunst die je niet te licht moet opvatten. Hier gaat enorm veel werk, tijd en aandacht in zitten. Daarnaast vraagt het natuurlijk ook om de nodige kennis, ervaring en een beetje natuurtalent. Er zijn immers genoeg mannen die al moeite hebben met een simpel bouwpakket van een bekende bouwmarkt en bij het ophangen van een lamp al met de vraagtekens in hun ogen staan. Het maken van eigen meubels is niet voor iedereen weggelegd. Ben jij echter zo’n geluksvogel die enorm goed met zijn handen is en dolgraag eigen meubels wilt maken? In deze blog vertellen we waar je op moet letten bij het maken van meubels met vuren planken.

Is vurenhout geschikt voor het maken van planken?

Dat is natuurlijk een enorm voor de hand liggende vraag al je wilt beginnen met klussen. Vurenhout is de meest populaire houtsoort in Nederland. Deze wordt vaak gebruikt in de bouw, maar ook frequent gebruikt door doe-het-zelvers. Vuren planken zijn enorm veelzijdig en kunnen voor meerdere klussen ingezet worden. Toch twijfelen veel mannen of vurenhout ook wel echt zo geschikt is voor het creëren van meubels. Vurenhout is immers een relatief zacht houtsoort en de kans op kromtrekken lijkt dan best reëel. Gelukkig is niets minder waar. Natuurlijk zijn vuren veel zachter dan andere houtsoorten, maar mits deze goed geplaatst worden, is de kans op kromtrekken echt heel minimaal. De meeste mensen maken gebruik van verlijmde vuren platen voor het maken van meubels, deze zijn verstevigd waardoor het risico op kromtrekken sowieso al enorm verkleind wordt.

vuurhout

Waar moet je op letten bij het maken van meubels van vuren?

Bij het maken van meubels van vuren is het belangrijk dat je let op de standaard dingen. Neem bijvoorbeeld online contact op met de vakmensen van een houthandel online, vraag hierbij welke gereedschappen gebruikt kunnen worden om de kwaliteit en levensduur van het vurenhout te behouden. Zoek tevens naar ervaringsverhalen op het internet, zodat je ongeveer weet waar je aan toe bent en hoe het hout gaat reageren op specifieke behandelingen. Daarnaast is het belangrijk om je de volgende dingen af te vragen:

  • Beschik ik over alle gereedschappen die ik nodig heb? Er is niets vervelender dan een klus stil moeten leggen, omdat je simpelweg gereedschap tekort komt. Ga daarom eerst na welke gereedschappen nodig zijn en koop, huur of leen deze voordat de klus van start gaat.
  • Heb ik een duidelijk en reëel plan in mijn hoofd? Bij het opstarten van een nieuwe klus is het altijd belangrijk dat je met een duidelijk en reëel plan op de proppen komt. Maak alvast een bouwtekening van het meubelstuk dat je wilt maken en ga bij jezelf na of dit mogelijk is. Ga niet aan een klus beginnen die voor jou geheel onbekend is, maar probeer eerst een aantal ideeën uit te werken. Zo voorkom je onnodige geldverspilling als de klus toch niet zo goed werkt als je gedacht had.

Geef een reactie

Inline
Inline