EchtemannenMannenzaken

Lichtplan maken voor een nieuwe woning: zo pak je dat aan!

Ga je binnenkort een nieuwe woning inrichten? Dan kan je waarschijnlijk niet wachten om de handen uit de mouwen te steken en alle ideetjes tot uitvoering te brengen. Bij het inrichten van een woning denken we al gauw aan de meubels die er moeten komen, de accessoires die (na enige dwang door je partner) een plekje moeten krijgen en de gordijnen die mooi tot hun recht moeten komen.

Helaas schiet de zorg voor de verlichting hier vaak bij in. Jammer, want lampen zijn juist van essentieel belang om meer sfeer en knusheid in een woning te brengen. Bovendien zijn ze ook nog eens zeer functioneel. Kortom: onmisbaar in iedere woning. Maar hoe haal je alles uit je verlichting? Om die vraag te beantwoorden is het eerst belangrijk om een lichtplan te maken. Hoe je dat doet, lees je hieronder!

Maak eerst een plattegrond

Allereerst is het belangrijk om meer overzicht in de ruimte te krijgen. Zeker bij een nieuwe woning zal je nog niet direct weten waar alle lichtpunten gevestigd zijn en hoe je de kamer in wilt delen. Ga hier dan ook eerst even mee puzzelen, alvorens je nieuwe lampen besluit te kopen. Bepaal tevens de functie van iedere ruimte. Wat ga je hier precies doen? Is het enkel een ruimte om te slapen of ga je hier ook studeren? Wil je relaxen of koken? Noem maar op! Iedere ruimte vraagt weer om een ander lichtplan.

Als je de functie van iedere ruimte kent, kun je de verschillende lichtpunten gaan intekenen. Maak hierbij onderscheid tussen de verschillende soorten verlichting die je hieronder kunt vinden en geef met kleurtjes aan welk licht er moet komen. Dat maakt het shoppen voor lampen straks een stuk eenvoudiger.

plattegrond

Houd rekening met de verschillende soorten verlichting

Wist je dat er verschillende soorten verlichting bestaan? Eigenlijk ook niet zo gek, want iedere lamp kan een andere functie vervullen. Wanneer je alle verschillende soorten met elkaar combineert, kan je een geweldig en efficiënt lichtplan bedenken. Wij zetten de lichtsoorten en de daarbij horende functies voor jou op een rijtje:

  • Laten we starten met de basisverlichting. Deze verlichting mag in geen enkele woning ontbreken, omdat deze voor het functionele licht zorgen. Zonder deze lampen zou je dus in het donker de weg kwijtraken in huis. Bij basisverlichting moet je denken aan hanglampen, staande lampen en dimbare lampen. Alle andere lichtsoorten worden gebruikt om de basisverlichting aan te vullen.
  • Wanneer de verlichting in balans is, beschik je over een goed lichtplan. Daarbij mag ook functionele verlichting zeker niet ontbreken. Deze zie je voornamelijk bij plekken waar extra (fel) licht noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een leeslampje bij een bureau of spotjes boven het aanrecht, zodat je jezelf niet letterlijk in de vingers snijdt tijdens het koken.
  • Nu is het tijd voor de finishing touch: de sfeerverlichting. Deze gebruik je, zoals de naam natuurlijk al doet vermoeden, om meer sfeer in huis te krijgen. Door het gebruik van deze lampen maak je jouw woning persoonlijker en uniek. Sfeerverlichting straalt altijd een warme gloed uit. Denk hierbij aan wandarmaturen, vloerspots en plafondverlichting. Ook kan het handig zijn om dimbaar licht te gebruiken. Zo kan je het licht geheel naar eigen wens afstemmen.

Geef een reactie

Inline
Inline