Je hebt een sollicitatie ontvangen van een werknemer in een tweede spoortraject. Zo’n werknemer is verplicht om te solliciteren als zijn huidige baan niet meer passend is vanwege arbeidsongeschiktheid. Die kandidaat is niet meer in staat om zijn huidige functie uit te oefenen maar wel geschikt voor ander werk. Wie weet is hij wel de perfecte kandidaat voor de vacature in jouw bedrijf of op jouw afdeling? Xs2more begrijpt dat je vragen hebt bij een sollicitatie van een re-integratiekandidaat. Je wilt hem best een kans geven. Maar daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. Onze experts kunnen je alles vertellen over je rechten en plichten bij een tweedespoor re-integratie.
Tweedespoor traject: wat is dat eigenlijk?
Een werkgever meldt een werknemer aan voor het traject re-integratie tweedespoor als die werknemer na een bepaalde tijd wegens ziekte niet meer in staat is zijn functie uit te oefenenen. Daarbij is werkhervatting in de huidige functie ook niet meer mogelijk. Een tweedespoor re-integratie volgt na een eerstespoor traject. Zo’n tweedespoor traject kan alleen ingezet worden als alle mogelijkheden in het eerste traject zijn onderzocht. Want een tweedespoor traject dat te vroeg is ingezet, kan leiden tot een loonsanctie voor de nieuwe werkgever. Dat is natuurlijk niet wat je wilt.
Wat zijn de voordelen van een tweedespoor sollicitant?
Het aannemen van een tweedespoor-sollicitant heeft een aantal voordelen. Zo komt de kandidaat altijd voor een bepaalde periode op proef. Op die manier hebben zowel werkgever als werknemer de tijd om te ontdekken of ze bij elkaar passen zonder dat hier extra kosten aan verbonden zijn. Komt de nieuwe werknemer zijn proefperiode goed door? Dan is detachering een optie. Je nieuwe medewerker maakt zijn ziekteperiode vol bij zijn oude werkgever. De kandidaat werkt dan wel bij jou, maar blijft in dienst bij zijn oude werkgever. Als nieuwe werkgever draag je zo geen risico. De werkgeverslast blijft bij de oude werkgever. Ook gaat er een vangnet van kracht: de nieuwe werkgever loopt geen financieel risico. Dit risico geldt voor de andere werkgever. Als de werknemer toch plotseling uitvalt, ontvang je looncompensatie.
Het beste voor de werknemer
Een kandidaat uit het re-integratietraject wordt goed begeleid door een re-integratiebedrijf organisatie als Xs2more. Hierbij ligt de focus er vooral op hoe de werknemer optimaal tot zijn recht komt. In een gesprek met een adviseur komen vragen over de (sterke) eigenschappen en scholingsmogelijkheden aan bod. Onze expert onderhoudt ook het contact met de toekomstige werkgever. Je hoeft dat zelf dus niet te doen. De kandidaat solliciteert van werk naar werk. Zijn huidige werk is helaas niet meer passend maar er zijn genoeg andere mogelijkheden. Je kunt er van op aan dat Xs2more grondig onderzoek doet naar de mogelijkheden van de kandidaat en naar de vraag of de sollicitatie naar jouw openstaande vacature een weloverwogen keuze is.
Ondersteuning nodig?
Voor jou en voor de sollicitant is dit een spannende periode. Met een open, transparante houding van zowel werknemer, ex-werkgever en Xs2more worden al veel vragen en onzekerheden weggenomen om zo goed van start te kunnen gaan met deze detachering. Ben jij een werkgever en op zoek naar ondersteuning bij het het re-integratietraject? Xs2more is dé expert op het gebied van re-integratie. Wij zijn er voor werkgevers en werknemers en helpen jou vlot en adequaat. Onze adviseurs doen graag een stapje extra voor jou en helpen je intensief en op persoonlijke wijze. Meer informatie vind je op onze website: www.xs2more.nl.