EchtemannenMannenzaken

Kies je voor een hometrainer of een crosstrainer?

Eindelijk heb je de knoop doorgehakt; je wilt gezonder leven en meer bewegen. Helaas lukt het door de drukte van de alledaagse dag vaak niet om naar de sportschool te gaan. Daarnaast zit je er niet op te wachten om het wisselvallige Nederlandse weer buiten te sporten. Dan zit er nog maar één ding op: een fitnessapparaat kopen en genieten van de luxe om binnenshuis te sporten. Zo beschik je op ieder moment over de gelegenheid om te kunnen sporten. De knoop is doorgehakt. Maar of het een crosstrainer of hometrainer gaat worden? Daar ben je nog niet over uit.   

In de ideale wereld zou je natuurlijk een hele kamer ombouwen tot fitnessruimte en meerdere fitnessapparaten plaatsen, maar die ruimte (en de financiële middelen) ontbreekt vaak. Daarom is het noodzaak om keuzes te maken. Als je twijfelt tussen de aanschaf van een hometrainer of crosstrainer is het natuurlijk wel belangrijk om de verschillen te weten. Waar moet je op letten? Welke voldoet aan jouw wensen? Dat lees je in dit artikel.

Belasting op het lichaam

Op het eerste gezicht lijken deze apparaten sterk op elkaar. Beide apparaten worden gebruikt om de conditie te verbeteren en zijn voornamelijk voor cardiotraining uitstekend geschikt. Daarnaast worden deze apparaten dikwijls ingezet om de gewrichten en spieren soepel te houden tijdens de winterstop van een sport die beoefend wordt (denk bijvoorbeeld aan hardlopen) of na een operatie of herstelperiode van een blessure. Ook kunnen zowel de crosstrainer als hometrainer ingezet worden om overtollig gewicht kwijt te raken.

Het grootste verschil is dat de crosstrainer veel minder belastend is voor het lichaam dan bij trainen op de hometrainer. Op de crosstrainer verlopen de bewegingen veel soepeler. De belasting tijdens het sporten wordt over het gehele lichaam verdeeld. Bij sporten op de hometrainer zit de belasting voornamelijk in de benen en het kniegewricht. Zeker als dit al gevoelige plekken zijn, dan is het wellicht aan te raden om voor een crosstrainer te kiezen.

crosstrainer

Verschillen op een rijtje

Natuurlijk zijn er nog veel meer verschillen en redenen te bedenken waarom je beter voor een crosstrainer óf hometrainer kunt kiezen. Wij zetten ze hieronder voor jou op een rijtje.

  • Op een crosstrainer gebruik je je gehele lichaam. Hierdoor verbrand je 80% meer calorieën dan bij een training op de hometrainer. Als je dit apparaat voornamelijk wilt aanschaffen om overtollig gewicht kwijt te raken, dan is een crosstrainer wellicht de beste keuze.
  • Wil je meer conditie opbouwen? Kies dan voor een hometrainer. Doordat het langer duurt om calorieën te verliezen, zal je meestal ook langer op dit apparaat te vinden zijn. Door aan duurtrainingen te doen, krijg je je conditie binnen mum van tijd op peil.
  • Ook is er een groot verschil tussen het formaat van een hometrainer of crosstrainer. Als je over weinig ruimte beschikt is een hometrainer ideaal. Deze is namelijk veel compacter van formaat. Hierdoor kan je deze in vrijwel iedere ruimte kwijt.

Bij je keuze voor één van deze apparaten is het natuurlijk voornamelijk van belang op het trainingsplezier te letten. Op welk apparaat zou jij het beste uit de voeten kunnen? Op welk apparaat kan jij volop genieten van elke training? Als je die vragen voor jezelf kunt beantwoorden, is de keuze natuurlijk snel gemaakt!

Geef een reactie

Inline
Inline