EchtemannenGadgets & cedeausMannenzaken

Je kind leren fietsen doe je zo!

Het is voor iedere ouder én kind een geweldige mijlpaal. Die eerste keer zonder zijwieltjes op de fiets. Een spannend moment. Maar wanneer je kind dit eenmaal onder de knie heeft, beschikt hij of zij over een vaardigheid die in Nederland van levensbelang is. Maar wanneer weet je nu precies wanneer je kind eraan toe is om te leren fietsen? En hoe pak je dit precies aan? In dit artikel geven we enkele tips voor die dappere vaders die hier binnenkort mee van start willen gaan?

Let op de signalen van je kind


De meeste kinderen leren fietsen rond de leeftijd van vijf jaar. Toch is er niemand die een specifieke leeftijdsaanduiding voor leren fietsen wil of kan geven. Dat is ook niet meer dan logisch, want ieder kind ontwikkelt zich anders. Sommige kinderen rijden al met drie jaar oud zonder enige moeite zonder zijwieltjes, terwijl andere kleuters er met ruim zes jaar nog moeite mee hebben. Dat geeft ook niet. Het is met name belangrijk dat je op de signalen van het kind let. Wil hij of zij zelf leren fietsen? Grijp dit moment dan aan. Push niet, maar wacht af. Ze zijn er uiteindelijk vanzelf aan toe en dan gaat het ook een stuk soepeler.

Heeft je kind met zes jaar nog steeds totaal geen interesse in fietsen? Dan is het slim om hem of haar te enthousiasmeren. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een geweldige kinderfiets. We durven te wedden dat je kind vervolgens staat te popelen om te leren fietsen.

Maak gebruik van zijwieltjes


Zijwieltjes zijn een prima manier om jouw kind te laten wennen aan het fietsen en bovendien ook een gevoel van vertrouwen te geven. Leer hem of haar ondertussen alvast hoe het moet stoppen en hoe je zo snel mogelijk trapt. Begin ook alvast met oefenen met vooruit kijken. Handig wanneer je kind straks sneller is dan jij en je zo potentiële gevaarlijke situaties kunt voorkomen. Ook zodra je kind echt toe is aan fietsen, kun je handig gebruik maken van zijwieltjes. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om ze iets hoger te monteren, zodat ze net de grond niet raken als de fiets tot stilstand komt. Hierdoor geven ze geen constante steun meer en leert je kind onbewust beter zijn of haar evenwicht te bewaren. Als dit goed gaat, kunnen de zijwieltjes er uiteindelijk vanaf.

Loop mee


De allereerste keren is het belangrijk om je kind niet te snel los te laten. Geef je kind (en stiekem ook jezelf) het vertrouwen dat het gaat lukken. Loop daarom de eerste keren mee en hou eventueel je kind of de bagagedrager vast. Zodra je merkt dat je kind beter zijn of haar evenwicht weet te bewaren, kun je langzaam los beginnen te laten. Zorg er wel voor dat je kind de nodige beschermingsmiddelen draagt, zodat deze altijd veilig kan vallen.

Laat je informeren over de juiste kinderfiets

 Het klinkt heel vanzelfsprekend en toch worden hier vaak al fouten in gemaakt. Leren fietsen is namelijk het gemakkelijkst wanneer de kinderfiets ook daadwerkelijk is afgestemd op de lengte van het kind. Kies dus niet voor een te grote fiets (omdat je kind er dan nog in kan groeien) en ga ook zeker niet voor een fiets die te klein is. Zo kan je kind comfortabel leren fietsen. Kom je er niet uit? Neem je kind dan mee naar een fietsenwinkel of laat je online informeren over een geschikte kinderfiets. Zo wordt leren fietsen een kinderspel.

Geef een reactie

Inline
Inline