EchtemannenMannenzaken

Huis aan huis verkopers energie (problemen)

Help, er staat weer een energieverkoper aan de deur! Veel mensen vinden het lastig om de toch vaak wat opdringerige verkopers aan de deur te woord te staan. Daarom heeft de redactie van Mannentips een aantal tips voor je om ze voortaan te slim af te zijn!

Zeg gewoon “nee” tegen de energieverkopers

Huis aan huis verkopers van energie hebben vaak een vlotte en gezellige babbel. Je voelt je misschien lullig om iemand direct een “nee” te verkopen. Maar dit is wel de makkelijkste manier om van deze verkopers af te komen. Je hebt immers niet gevraagd om een bezoek en vaak komen ze ook op momenten dat het niet uitkomt. Durf dus gewoon “nee” te zeggen tegen de verkoper aan de deur.

Weet de duur van je energiecontract

Het is belangrijk om te weten voor hoelang je nog een energiecontract hebt. Wanneer je weet wat de einddatum van je huidige contract is kan je hierover direct beginnen bij de verkoper. Bij het overstappen heb je altijd te maken met een opzegtermijn, wanneer je overstapt terwijl je nog een contract hebt krijg je een overstapboete. Deze boete kan oplopen tot honderden euro’s. Het is dus belangrijk om hierop te letten, maar het is ook een makkelijk excuus om te verkoper te laten weten dat je geen interesse hebt. Een zin als “ik ben nog 2 jaar verbonden met mijn huidige maatschappij” zorgt er vaak voor dat de verkoper begrijpt dat je de overstap boete niet wilt betalen en dus niet verder zijn aanbod zal proberen te verkopen.

Weet de duur van contract

 

Te mooi om waar te zijn

Ga je toch het gesprek aan met de verkoper aan de deur? En komt de verkoper dan met een laag maandbedrag voor gas en stroom? Dat is dit vaak te mooi om waar te zijn.Een laag maandbedrag is niet meer dan een voorschot. Als dat voorschot te laag is, zal je aan het einde van het jaar moeten bij betalen. Uiteindelijk betaal je dan veel meer als de verkoper in eerste instantie zegt. Als je het gesprek met de verkoper aangaat is het belangrijk om door te vragen. Vraag bijvoorbeeld op welke verbruik het voorgestelde lage maandbedrag gebaseerd is. Check ook de jaarrekening van vorig jaar om te kijken of dit in de buurt komt van het verbruik van afgelopen jaar.

Geen meerjarig energiecontract

Verkopers vertellen je vaak dat de energieprijzen de komende jaren flink gaan stijgen. Daarom kan je volgens hun het beste de tarieven voor meerdere jaren vastzetten op je nieuwe energiecontract. Deze verkooptruc zorgt ervoor dat je als consument op lange termijn vaak veel meer voor je energie betaald dan je eigenlijk zou hoeven. Daarom raden wij altijd aan om energiecontracten voor maximaal 2 jaar vast te zetten. Het beste kan je een contract voor één jaar afsluiten om vervolgens ieder jaar energieleveranciers te vergelijken en geld te besparen.

contract tekenen energie

Pas op met offertes

Het afsluiten van een nieuw energiecontract beslis je natuurlijk niet zelf. Veel mensen willen dit vergelijken met hun partner. Huis aan huis verkopers spelen hier handig op in. Ze bieden aan om hun aanbod naar je te mailen. Echter ontvang je soms in plaats van een vrijblijvende offerte direct een energiecontract toegestuurd. Heb je een contract toegestuurd gekregen? Zeg dat dan binnen 14 dagen op om problemen te voorkomen. Ook is het belangrijk om nooit je handtekening te zetten.

Lees ervaringen van anderen

Heb je een goed aanbod gekregen van de verkoper die je niet hebt afgescheept? En ben je  oprecht geïnteresseerd in de aanbieding? Ga dan online op zoek naar ervaringen van anderen bij de desbetreffende partij. Op EnergieErvaringen.nl lees je energie ervaringen van Nuon, EnergieDirect, Essent, BudgetEnergie, Greenchoice en vele andere maatschappijen.

 

 

Geef een reactie

Inline
Inline