Is het de laatste tijd lastig om elke maand rond te komen? Zijn de vaste lasten immers zo hoog geworden dat een avondje uit met je vrienden er niet meer in zit? Dan raden wij je aan om direct in actie te komen. Voor de meeste mensen zijn de energiekosten de op één na grootste kostenpost. Gelukkig is er wel goed nieuws: op de meeste vaste lasten heb je weinig tot geen grip. Op de energierekening des te meer! In dit artikel geven we je een paar handige tips om kosten te besparen op de energierekening.
Stap over van energieleverancier
Het is altijd verstandig om regelmatig de tarieven van verschillende energiemaatschappijen te checken. Jaarlijks overstappen van energieleverancier kan meerdere voordelen hebben. Je bent vaak niet alleen goedkoper uit met een ander tarief, check dit wel eerst even bij een energie vergelijken tool, maar je krijgt vaak ook een hoge korting als je je ergens voor het eerst inschrijft. Deze welkomstgift kan soms honderden euro’s schelen per jaar!
Bespaar op simpele dingen
Uiteraard is het veranderen van je energieverbruik de meest efficiënte manier om geld te besparen op je energieverbruik. Natuurlijk hoeft dat niet te betekenen dat je je koelkast zo laag moet zetten dat er geen gekoeld biertje meer in huis, ook hoef je niet je gehele levensstijl om te gooien. Met simpele en kleine aanpassingen kom je al heel ver en als je dit eenmaal gewend bent zal je het uiteindelijk automatisch doen.
- Zet de verwarming standaard één graad lager. Voor elke graad dat jij je thermostaat lager zet, bespaar je gemiddeld zo’n 7% op je totale energierekening. Zorg er tevens voor dat je de verwarming ongeveer een uur voor het slapen gaan laag zet. Pas wel op dat je de thermostaat niet lager dan 15 graden draait, anders kost het weer extra energie om deze in de ochtend weer op temperatuur te krijgen.
- Draai je vaak halve wasjes of zet je de vaatwasser gemiddeld 2 keer per dag halfvol aan? Bedenk dan wel dat dit net zoveel energie kost als een volle draai en je dus eigenlijk dubbel zoveel energie voor dezelfde hoeveelheid vaat of was betaald. Dat zet je wel aan het denken, toch? Onze tip is dan ook om er altijd voor te zorgen dat deze apparaten helemaal vol zijn als je ze aanzet. Op jaarbasis scheelt dit al gauw tientallen euro’s.
- Douche korter en minder warm. Om water te verwarmen is er enorm veel energie nodig en dat merk je aan je energieverbruik tijdens het douchen. Probeer dan ook de douche een stukje minder warm te zetten en let op de tijd die je hier doorbrengt. Als je het moeilijk vindt om op tijd de douche uit te komen is het ook nog een optie om een douchewekkertje aan te schaffen.
- Haal stekkers uit het stopcontact als je klaar bent met het gebruik van elektronische apparaten. Dit noemen we ook wel het ‘sluipverbruik’. Je merkt niet dat een televisie of computer die op stand-by staat nog steeds energie verbruikt. Ook kan een oplader die niet aangesloten is nog steeds energie verbruiken. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je na gebruik alle stekkers verwijderd. Je kunt ook speciale stekkerblokken aanschaffen die sluipverbruik voorkomen.