EchtemannenMannenzaken

Hoe krijg je een strak en groen gazon?

Om een strak en groen gazon te krijgen zul je een gazon regelmatig moeten onderhouden. In dit artikel bespreken we de belangrijkste onderhoudswerkzaamheden die je uit zult moeten voeren voor het beste resultaat.

Verticuteren

Verticuteren is het verwijderen van de harde bovenlaag op je gazon die bestaat uit mos, onkruid een kleine deeltjes gras die achterblijven na het maaien. Door deze bovenlaag te verwijderen krijgt het gras weer voldoende lucht en zal hierdoor beter gaan groeien. Je zult je gazon in ieder geval elk voorjaar moeten verticuteren, vlak voordat het gras begint te groeien in april of mei. En om je gazon goed voor te bereiden op de wintermaanden kun je er ook voor kiezen om in het najaar nog een keer het gras te verticuteren

Bemesten

Over het algemeen wordt als advies gegeven om je gazon drie maal per jaar te bemesten, namelijk in het voorjaar, in de zomer en in het najaar. Door het gras te bemesten voorzie je het van extra voedingsstoffen, waardoor het beter zal groeien en ook minder snel last zal krijgen van onkruid en mos. Bovendien zal door het bemesten het gazon ook beter bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden zoals lange droogte of lage temperaturen.

gazon

Kalk strooien

De zuurgraad van de bodem is van invloed op de opname van voedingsstoffen door het gras. Je kunt de zuurgraad controleren met behulp van een pH bodemtest, en als blijkt dat de bodem te zuur is kun je dit oplossen door kalk te strooien. Door de betere opname van voedingsstoffen zal het gras dus beter groeien. Hou er wel rekening mee dat je beter geen kalk kunt strooien vlak na het bemesten van je gazon, doe dit op zijn vroegst twee weken na het bemesten.

Bijzaaien

Wanneer er kale plekken in je gazon zitten kun je deze bijzaaien om zo weer een mooi dicht grasveld te krijgen. Zorg er echter wel voor dat je dezelfde grassoort gebruikt, anders krijg je kleurverschillen en dat oogt natuurlijk niet zo mooi.

Maaien

Wanneer het gras weer begint te groeien in het voorjaar zul je ook de grasmaaier weer tevoorschijn moeten halen. Door het gras regelmatig te maaien krijg je een mooi dicht gazon en krijgt onkruid ook geen kans om op te komen. Bovendien ziet een strak gemaaid gazon er ook veel beter uit. Mocht je nu een gruwelijke hekel hebben aan grasmaaien, dan zou je kunnen overwegen om dit uit te besteden aan een hoveniersbedrijf, veel hoveniers bieden op maat gemaakte onderhoudscontracten aan.

Geef een reactie

Inline
Inline