AlgemeenMannenzaken

Hoe kies je de juiste tandarts?

Goede mondzorg is van essentieel belang voor de algehele gezondheid en het zelfvertrouwen. Maar hoe kies je de juiste tandarts?

In principe kan je er vanuit gaan dat elke officiële tandarts in Nederland een goede opleiding heeft genoten en weet waar hij over praat. Natuurlijk zijn er wel verschillen in ervaring, maar ze zullen allemaal de kneepjes van het vak wel kennen. Er zijn echter nog meer aspecten van belang bij het kiezen van de juiste tandarts. Zo moet ook de zogenaamde ‘klik’ er zijn. Zeker wanneer je al erg angstig bent voor elk tandartsbezoekje. Goed om hier dus rekening mee te houden. Hieronder volgen enkele handige tips om snel de tandarts te vinden die bij jou past.

In de omgeving

In tegenstelling tot de huisarts ben je bij de tandarts niet verplicht om in je eigen omgeving te blijven. Dit kan wel prettig zijn. Zeker als je geen eigen vervoer hebt. Soms kan het echter ook goed zijn om verder te reizen. Gewoon omdat de tandarts daar beter bij jou aansluit. Denk bijvoorbeeld aan de tandarts in Best. Deze is gespecialiseerd in mensen die kampen met extreme angsten. Als dit voor jou van toepassing is, kan het best slim zijn om hier wat verder voor te reizen. Bedenk goed dat je dit ook niet wekelijks hoeft te doen. Voor die twee keer per jaar is het vaak geen probleem en dan weet je in elk geval zeker dat je op de juiste manier wordt geholpen.

Maak kennis met verschillende tandartsen

Bij extreme angst kan het slim zijn om eerst met verschillende tandartsen kennis te maken. Spreek af dat er op die eerste afspraak niets wordt gedaan. Enkel even kijken en kletsen. Zo ervaar je direct in hoeverre de tandarts jouw wensen respecteert, hoe de setting is, hoe de sfeer en of er een bepaalde klik is met de tandarts. Als je de persoon in kwestie erg vriendelijk vindt, leidt dit al snel tot meer vertrouwen.

Vraag bij de kennismaking ook direct naar dingen die voor jou van belang zijn. Is het bijvoorbeeld mogelijk om bij de tandarts onder narcose te gaan? Bijvoorbeeld voor zwaardere ingrepen of ingrepen waar je door je extreme angsten niet echt bij kennis wil zijn? Er zijn een aantal tandartspraktijken in Nederland waar dit mogelijk is. Goed om daar rekening mee te houden bij het maken van jouw keuze.

Is de praktijk ook geschikt voor (jonge) kinderen?

Het is natuurlijk ook afhankelijk per gezinssamenstelling wat jouw hulpvraag is. Zo zal de ene tandarts meer gericht zijn op senioren en volwassen en legt de ander meer de focus op het hele gezin. Het is belangrijk dat kinderen van jongs af aan naar de tandarts gaan. Ook zodat zij dit op latere leeftijd zullen blijven doen en geen onnodige angsten ontwikkelen. Bekijk daarom van tevoren goed tot welke doelgroep de tandarts zich met name richt en of dit bij jouw eigen hulpvraag past.

Geef een reactie

Inline
Inline