EchtemannenGadgets & cedeausMannenzaken

Hoe blijf ik als vegan fit? Tips voor gezond eten en voldoende voedingsstoffen!

Steeds meer mensen kiezen voor een veganistische levensstijl. Het voedingspatroon is geheel vrij van dierlijke producten of producten waar dieren bij gebruikt zijn. Denk dus niet alleen aan het eten van vlees of vis, maar ook aan het drinken van melk, eten van eieren, kaas, boter, honing, dierlijke bouillon of gelatine. Als je bekijkt hoeveel dierlijke producten er binnen een traditioneel voedingspatroon zitten, zal je je bijna nog afvragen wat een veganist dan wél eet. Toch is de vegan keuken veel uitgebreider dan mensen vaak denken.

Van fruit, granen tot noten, zaden en kruiden. Het aanbod is enorm! Wanneer je ziet wat je wél mag eten, word je op eens heel creatief in het bedenken van volledige maaltijden. We zien dan ook vaak dat vegans enorm goed zijn in het bedenken van nieuwe complete gerechten. Als je je echt gaat verdiepen in de vegan keuken, zal je merken dat er eigenlijk voor ieder wat wils is. Er is nog steeds genoeg te eten!

Toch zit er ook een keerzijde aan de vegan leefstijl. Als veganist neem je natuurlijk helemaal geen dierlijke producten. Hierdoor kan een tekort aan eiwit, ijzer, vitamine B1, B2, B12 en calcium snel ontstaan. Je moet dus manieren verzinnen om deze voedingsstoffen op een andere manier binnen te krijgen. Maar hoe doe je dit? Hoe blijf je als vegan fit?

Plantaardige proteïne shake

Aangezien het voor veel vegans moeilijk is om voldoende eiwitten binnen te krijgen, kan het verstandig zijn om je lichaam af en toe een handje te helpen. Dit doe je door het gebruik van een plantaardige proteïne shake, vegan proteïne dus. Deze shakes zijn helemaal verstandig als je veelvuldig in de sportschool te vinden bent. Dan heb je immers meer eiwitten nodig dan iemand die niet sport. Wanner je ook nog over een vegan voedingspatroon beschikt, kunnen de eiwitten in je lichaam heel snel afgebroken worden. Dankzij vegan proteïne hou jij je eiwitten op peil, zonder dat daar dierlijke producten bij aan te pas komen.

Plantaardige proteïne shake

Bronnen van eiwit en vitamine B

Natuurlijk kan je als vegan ook eiwitten en vitamine B uit andere bronnen halen. Vaak worden deze uit specifieke voedingswaren gehaald. Dit zijn tegelijkertijd ook voedingswaren die veel voorkomen in het vegan voedingspatroon. We zetten een aantal bronnen voor jou op een rijtje:

  • Tofu
  • Peulvruchten
  • Noten en pinda’s
  • Soms maken vegans ook gebruik van vegetarische ‘vleesgerechten’. Hierbij is het echter wel opletten geblazen. In sommige standaard verpakkingen is er alsnog melk toegevoegd. Deze mogen dan ook niet genuttigd worden door een vegan.

Om aan voldoende voedingsstoffen te komen is het raadzaam om iedere dag enkele dingen uit dit rijtje uit te kiezen.

Alternatieven voor melk

We weten allemaal dat melk enorm belangrijk is om voldoende calcium binnen te krijgen. Als je geen melk lust, maak je vaak gebruik van boter of kaas om alsnog calcium binnen te krijgen. Vegans mogen dit niet. Gelukkig zijn ook hier plantaardige alternatieven voor. Zo bestaan er tegenwoordig heel veel plantaardige zuivelproducten in de supermarkt. Let er echter wel op dat er voldoende calcium en vitamine B aan toegevoegd is. Zo weet je zeker dat je voldoende voedingsstoffen tot je neemt.

Door iedere dag enkele producten met extra voedingsstoffen tot je te nemen en gebruik te maken van een proteïne shake, voorkom je tekorten in je lichaam. Zo blijf je als vegan lekker fit!

Geef een reactie

Inline
Inline