Algemeen

Herfstproof de weg op met deze tips

De nachten worden weer langer en de dagen korter. Langzaamaan doet de herfst zijn intrede. Dit merk je ook tijdens het autorijden. Bereid jezelf hier goed op voor met behulp van deze tips. Zo ga je herfstproof de weg op!

1.    Wees alert bij een laagstaande zon

Je bent er vast mee bekend, de verraderlijk laagstaande zon. In de herfst en winter staat de zon vroeg in de ochtend en in de avond bijzonder laag. Deze zon kan je zicht flink belemmeren. Houd daarom bij een laagstaande zon voldoende afstand en pas je snelheid aan. Gebruik de zonneklep in de auto om je zicht te verbeteren. Heb je een lage zon achter je? Bedenk dan dat de auto’s die je tegemoet rijden hier last van kunnen hebben. Wees ook in dit geval extra alert. 

2.    Controleer de verlichting

Het herfstweer zorgt voor een hoop vuil. Denk aan bladeren die blijven plakken maar ook modder. Als vuil zoals modder, zand en andere viezigheid opspat, kan dit delen van de autolamp bedekken. Het is daarom belangrijk om regelmatig te controleren of je verlichting goed werkt en of deze niet worden bedekt door vuil. Je verlichting zorgt ervoor dat je extra goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Heel belangrijk bij een laagstaande zon.

3.    Houd rekening met gladheid

De herfst is vaak nat. Dit seizoen gaat vaak gepaard met veel regen, wat zorgt voor gevaar op de weg. Wanneer het hard waait, regent en er veel natte bladeren op het wegdek komen, kan het verraderlijk glad zijn. Strooien heeft in dit geval geen zin. Vergis je ook niet in het beperkte zicht bij regen.

4.    Opletten bij wind en windstoten

De herfst gaat gepaard met herfststormen en flinke wind. Je hebt het ongetwijfeld een keer meegemaakt, sterke windvlagen op een brug, bij het in- of uitrijden van een tunnel of bij het inhalen van vrachtwagens. Hierbij is het belangrijk dat je beide handen aan het stuur houdt en bij sterke zijwind licht tegenstuurt.

5.    Meet je bandenspanning

Rijd je in de herfst op te zachte banden? Dan heb je nóg meer kans op aquaplanning. In dit geval is de kans op een klapband groter en wordt de remweg langer. De makkelijkste manier om te zachte banden te voorkomen, is door elke twee maanden de spanning van de banden te meten. Dit kan je bij de meeste tankstations doen. Weet je niet wat de juiste bandenspanning van jouw auto is? Dit vind je in het instructieboekje van je auto of op de sticker in het portier.

Autoverzekering berekenen
De meeste mensen hebben een feilloos vertrouwen in hun eigen kunnen achter het stuur. Toch kunnen ook de beste chauffeurs betrokken raken bij een ongeluk. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Gelukkig ben je hier met een autoverzekering tegen verzekerd. Ben je toe aan een nieuwe verzekering? Kijk dan eens bij de verzekeringen van InShared. Je kunt hier de premie van de autoverzekering berekenen.

Geef een reactie

Inline
Inline