Een motor kopen… voor veel mannen dé ultieme droom. Ondanks dat zo geliefde motorrijbewijs komt het er echter vaak niet van om daadwerkelijk een motor te kopen. Dit doe je immers niet in een handomdraai, de aanschaf kan een flinke hap uit je spaarreserves nemen. Terwijl je weer vol goede moed in je auto stapt en met een weemoedig gevoel naar de strakblauwe lucht staart, kijk je met enig jaloezie naar de voorbij rijdende motors. Hoe heerlijk moet het zijn om je zo één met de natuur te voelen, eindelijk je droom uit te zien komen? Laat dit geen droom blijven, maar zoek vandaag nog op Gashendel.nl naar jouw eigen motor!
Een nieuwe motor kopen kan natuurlijk flink in de papieren lopen. Bij een niet toereikend budget, denken mensen dan ook snel dat een motor er voor hun niet in zit. Dit is echter niet het geval. Een tweedehands motor kan de oplossing bieden. Maar hoe pak je dat aan; de aanschaf van een tweedehands motor? Hoe zorg je ervoor dat dit echt een goedkopere oplossing is en niet in de toekomst juist financiële nood veroorzaakt?
Stel een checklist op
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om zelf je huiswerk te doen. Beslis hierbij eerst wat jouw wensen zijn, welke motors op je verlanglijstje staan en hoe groot het budget is. Hou er bovendien rekening mee dat er eigenlijk altijd wel wat reparatiekosten bij komen. Een motor kan in nog zo’n goede staat verkeren, maar er kunnen altijd problemen optreden bij oudere motors. Hier moet je dan ook op berekend zijn. Kies daarom altijd voor een motor die een paar honderd euro onder jouw budget ligt. Zo blijft er nog ruimte voor extra kosten, zonder dat jij met een financiële kater achterblijft.
Wees ook kritisch bij het beoordelen van advertenties. Als een advertentie te mooi om waar te zijn lijkt, is dit meestal ook zo. Blijf daarom wel realistisch en laat je niet verleiden door mooie woorden. Vraag jezelf daarom altijd het volgende af:
- Waarom wordt de motor verkocht? Is er een duidelijke reden gegeven?
- Is de prijs-kwaliteitsverhouding op het eerste gezicht in orde?
- Kan de eigenaar bewijsstukken leveren?
- Kloppen het aantal kilometers op de teller met de mate van slijtage?
- Is de motor ooit betrokken geweest bij een (zwaar) ongeval?
Vraag om advies en maak een proefrit
Wil je een tweedehands Suzuki kopen en mag je deze eindelijk komen bewonderen? Vraag dan altijd om advies en hulp in jouw omgeving. Wellicht zijn er mensen in jouw directe omgeving die verstand hebben van motors, schroom je dan niet om deze mee te vragen. Twee mensen zien altijd meer dan één en misschien denkt hij aan dingen die jij anders zou vergeten.
Maak daarnaast ook altijd een proefrit. Deze moet minimaal een kwartier duren. Kijk hierbij niet alleen of de motor lekker rijdt, maar ook of deze technisch goed is. Luister ook goed tijdens het rijden of je onzuivere geluiden hoort, dit kan duiden op een motorisch probleem. Als alles er goed uitziet, is het natuurlijk ook nog belangrijk dat de welbekende ‘klik’ met de motor bestaat. Voelt het goed? Kijk dan of er nog te onderhandelen valt over de prijs. Dan rijd jij binnen de kortste keren op een eigen motor!