EchtemannenMannenzaken

Glasvezelbehang of vliesbehang aanbrengen: waar kies je voor?

Behang is nog steeds één van de meest gebruikte toepassingen voor de afwerking van muren binnenshuis. Tegenwoordig is het aanbod van behang echter zo enorm toegenomen dat men door de bomen het bos niet meer ziet. Wanneer je voor het eerst gaat behangen (of misschien wel een lange tijd geen behangrol meer in handen hebt gehad) zal je dan ook al snel verward raken door al die verschillende termen. Glasvezelbehang, renovlies of vliesbehang… waar kies je voor? Wat is het verschil?

In de praktijk blijken dergelijke behangsoorten nog wel eens door elkaar heen gehaald worden. Het verschil tussen glasvezelbehang, renovlies en vliesbehang is lang niet altijd even duidelijk. Gelukkig zijn de verschillen een stuk gemakkelijker te zien als je weet waar je op moet letten. In dit artikel helpen we je alvast een beetje op weg.

De grootste verschillen in materiaal

De grootste verschillen zijn zichtbaar wanneer we kijken naar het materiaalgebruik. Glasvezelbehang bestaat, zoals de naam uiteraard al doet vermoeden, uit allemaal kleine glasvezels. Dit wordt ook wel glaswol genoemd. Voordat je hiermee gaat werken is het wel eerst belangrijk om allergische reacties uit te sluiten. Sommige mensen krijgen enorme jeukende bulten wanneer ze met glaswol werken. Wanneer het behang eenmaal is aangebracht, heb je hier geen last meer van. Ben je allergisch? Dan is glasvezelbehang uitbesteden de beste keuze. Zo bespaar je jezelf een hoop fysieke ongemakken.  Glasvezelbehang is verkrijgbaar in een beperkt aantal structuren en een wat gladdere variant. Bij glasvezelbehang is het noodzakelijk om deze geheel over te schilderen.

Vliesbehang bestaat uit papier of polyester en beschikt over een vlies als rug. Dit is eveneens gemaakt van polyester. Het is niet altijd noodzakelijk om vliesbehang over te schilderen. Wanneer je kiest voor renovlies is dit wel het geval. Je kunt echter ook kiezen voor vliesbehang met een voorbedrukt dessin.

Wanneer gebruik je vliesbehang of glasvezelbehang?

Maar wanneer gebruik je nu deze verschillende behangsoorten? Voordat je een keuze maakt, is het eerst belangrijk om te bepalen wat je precies van het behang verwacht. Als je op zoek bent naar een manier om jouw woning direct een geheel andere sfeer te geven met een nieuw dessin of kleurtje, dan is vliesbehang een betere keuze. Wanneer de muren slecht zijn en je deze eerst wilt egaliseren dan is glasvezelbehang een betere keuze. Onthoud wel dat je vervolgens het behang alsnog moet overschilderen. Glasvezelbehang wordt enkel gebruikt ter egalisatie, niet direct ter decoratie.

Glasvezelbehang wordt dus voornamelijk gebruikt op slechte muren. Het behang is heel stevig en scheurt echt niet snel. Het wordt juist gebruikt om scheuren in de muren te verbergen en de muren weer stevig en egaal te maken. Vervolgens kan je deze naar wens overschilderen, zodat de muren er weer tiptop uit zullen zien. Vliesbehang wordt (indien je kiest voor de versie met een kant-en-klaar dessin) veelal toegepast in gewone normale omstandigheden. Bijvoorbeeld wanneer je de kinderkamer een make-over wilt geven of de woonkamer wilt verfraaien. Dit behangsoort wordt dus met name gebruikt ter verfraaiing van de woning. Het behang is relatief eenvoudig aan te brengen en je geniet snel van een geheel nieuwe uitstraling in huis.

Geef een reactie

Inline
Inline