EchtemannenMannenzaken

Fiscale voordelen van zakelijke zonnepanelen

 Wat zijn eigenlijk de voordelen als je zonnepanelen voor zakelijk gebruik aanschaft? Dat is een logische vraag van veel ondernemers voordat ze besluiten zonnepanelen te kopen. Alhoewel je natuurlijk dolgraag je steentje wilt bijdragen aan het milieu en jouw onderneming een ‘groen’ milieulabel wilt meegeven, moet dit uiteraard wel rendabel blijven. Fiscale voordelen zonnepanelen: waar moet je rekening mee houden?   

Bij een investering in zonnepanelen kun je als ondernemer van veel voordelen profiteren. Zo is het bijvoorbeeld niet nodig om de gehele aanschafkosten uit eigen portemmonee te betalen. Er zijn ontzettend veel voordelen waar je gebruik van kunt maken, zodat de kosten nog enigszins meevallen. In dit artikel zetten we ze allemaal op een rijtje.

Voor welke fiscale regelingen kom jij in aanmerking?

Voordat je zakelijke zonnepanelen aanschaft is het eerst belangrijk om na te gaan voor welke fiscale regelingen je in aanmerking komt. De meest voorkomende regelingen zijn de Energie Investeringsaftrek (EIA) en de Kleinschaligheidsaftrek (KIA).

De Energie Investeringsaftrek is in het leven geroepen voor grote bedrijven. Zij hebben systemen van meer dan 25.000 Wp nodig om aan voldoende energie te komen. Grote bedrijven genieten dan ook van een veel groter energievoordeel, omdat zij veel meer groene energie produceren en verbruiken. Hierdoor kun je circa 55,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dit bedrag komt ook nog bovenop je gebruikelijke afschrijvingskosten. Bovendien betaal je, indien je van de Energie Investeringsaftrek gebruik maakt, ook nog eens minder inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Wanneer je als klein bedrijf veel minder grote systemen hanteert, kom je wellicht niet in aanmerking voor de EIA, maar kun je wel van de Kleinschaligheidsaftrek gebruik maken. Hier kom je voor in aanmerking als je tijdens een boekjaar investeert in bedrijfsmiddelen, zoals groene energie. Hoe hoog de Kleinschaligheidsaftrek is, hangt af van het geïnvesteerde bedrag van dat boekjaar. Het percentage komt nooit hoger te liggen dan 28%.

fiscale regelingen zonnepanelen

Afschrijving van de investering

Naast de bovengenoemde fiscale regelingen, profiteer je natuurlijk ook nog van de ‘gewone’ fiscale voordelen als je een grote investering voor je bedrijf doet. Denk hierbij aan de afschrijving van de investering. Hiermee bespaar je al gauw honderden euro’s in het eerste jaar.

Weet je niet precies hoeveel je mag afschrijven? Bespreek dit dan met de boekhouder of accountant van jouw bedrijf. Zo weet je zeker hoe groot het fiscale voordeel zal zijn.

afschrijving zonnepanelen

Lagere energierekening

Dit fiscale voordeel is misschien enorm voor de hand liggend, maar we kunnen hem niet ongenoemd laten. Net als in particulier gebruik zullen de zonnepanelen immers ook een energievoordeel opleveren. Doordat je zelf (een groot gedeelte) van jouw energiebehoefte opwekt, zal je veel minder aan energiekosten per maand kwijt zijn. Hierdoor beschik je over een terugverdientijd, waarin je de zonnepanelen uiteindelijk terugverdiend en vanaf dan enkel ‘winst’ maakt door je investering. Hoe lang die terugverdientijd duurt is afhankelijk van je bedrijfsvorm en energieverbruik en de daarbij horende fiscale voordelen.

Wil je zeker weten hoe groot jouw voordeel is? Maak dan een afspraak met een adviseur in zakelijke zonnepanelen. Zo weet je precies waar je aan toe bent en of deze investering de moeite waard is.

Geef een reactie

Inline
Inline