EchtemannenMannenzaken

Waarom je dankzij energie vergelijken flink kunt besparen.

In de meeste huishoudens is energie vergelijken en overstappen en taak voor de man. En ondanks dat dit misschien niet heel spannend of leuk is, kan dit wel een mooie besparing opleveren. Zeker als je dit al een tijd niet meer hebt gedaan. In dit artikel lees je waarom dit goed is om te doen en welke voordelen het kan opleveren voor jouw portemonnee. Je kan dan vervolgens zelf beslissen wat voor leuks je met deze besparing gaat doen.

Vrije markt en een breed assortiment aan prijzen

De liberalisering van de energiemarkt is sinds 2004 een feit. Sindsdien hebben allerlei energieleveranciers zich op deze markt gemeld. Dat doen ze allemaal onder hun eigen voorwaarden. Bovendien proberen ze zich van elkaar te onderscheiden, bijvoorbeeld door groene energie te leveren. Ook berekenen zij hun energietarieven allen op hun eigen manier. Zo rekenen sommigen hoge vaste leveringskosten en lage verbruikerskosten, of kiezen ze juist voor het omgekeerde. Door de bomen het bos nog zien op de energiemarkt, is zo eenvoudig nog niet. Je krijgt immers een breed assortiment aan prijzen, voorwaarden en mogelijkheden voorgeschoteld.

groene stroom

Vaste klanten betalen het volle pond

Hoewel je misschien anders zou verwachten zijn energiemaatschappijen eigenlijk minder aardig voor hun vaste dan nieuwe klanten. Nieuwe klanten worden vaak getrakteerd op een welkomstkorting of krijgen voordeligere tarieven aangeboden dan bestaande klanten. Energie vergelijken loont dus de moeite. Door over te stappen naar een andere energieleverancier kun je besparen op de energiekosten. Er zijn verschillende websites waar je energie kunt vergelijken en overstappen naar een goedkopere leverancier.

Hoe kun je je energierekening verlagen?

Een aanzienlijk deel van je energierekening bestaat uit vaste kosten. Zo betaal je bij elke energieleverancier hetzelfde btw-tarief. Daarnaast heb je te maken met de kosten die de netbeheerder in rekening brengt. Deze zijn gekoppeld aan je huisadres. In totaal beslaat dit al zo’n 64% van de kosten. Op de overige kosten kun je echter wel besparen. Energiebedrijven kunnen zowel verschillen in de vaste als variabele leveringskosten. Wanneer je wilt overstappen naar een andere maatschappij ga dan uit van je eigen, huidige energieverbruik zoals dat is vermeld op je jaarnota.

Waar moet je op letten wanneer je wilt overstappen?

Voordat je daadwerkelijk energie gaat vergelijken, moet je eerst bepalen of je voor groene stroom kiest of niet. Let er daarbij wel op dat sommige groene stroom slechts ‘vergroend’ is. Een goede vergelijkingssite geeft aan of de stroom ook echt groen is.
Naast de vaste leveringskosten moet je bij energie vergelijken letten op de variabele leveringstarieven. Dit is wat je betaalt per verbruikte kubieke meter(gas) en kilowattuur(stroom). Wanneer je niet veel energie verbruikt, zijn lage vaste leveringskosten vaak voordeliger. Omgekeerd bij een hoog energieverbruik heb je meestal meer baat bij lagere leveringstarieven.
Overstappen kan soms geld kosten, bijvoorbeeld bij een contract met een vaste looptijd. Om die reden geven energiebedrijven soms actietarieven waarmee je de boete kunt opvangen. Heb je een contract voor onbepaalde tijd dan kun je kosteloos overstappen en begin je dankzij de actietarieven gelijk met besparen..

 

Geef een reactie

Inline
Inline