Mannenzaken

Elektra in de camper aanleggen: zo werkt dat!

Heerlijk om even helemaal weg te zijn van alles. Weg van alle luxe. Gewoon de camper pakken en een mooie omgeving opzoeken. Even helemaal niets hoeven. Dat klinkt natuurlijk fantastisch, maar helemaal alle luxe vaarwel zeggen is natuurlijk onmogelijk. Ook in de camper wil je wel over je favoriete apparaten beschikken. Wat zou je bijvoorbeeld moeten zonder je favoriete kop koffie om de ochtend te beginnen? Of als je niet in staat bent om je telefoon of laptop op te laden? Kortom: een camper zonder elektriciteit is onmogelijk. Maar hoe leg je dit dan precies aan? Hoe werkt de elektriciteit in een camper eigenlijk? 

Elektriciteit zelf aanleggen 

Kies je ervoor om de elektra in jouw camper zelf aan te leggen? Dan is het verstandig om voldoende informatie te verzamelen. Er zijn verschillende sites waar je terecht kunt voor tips en zelfs volledige schema’s om de elektra veilig en effectief aan te leggen. Een goed voorbeeld is https://www.camper-elektra.com/. Hier vind je alles wat je moet weten om in elk geval een begin te maken aan de elektra. 

Bovendien zijn er ook verschillende social media groepen waar je je bij kunt aansluiten als camper-eigenaar. Hier worden ook regelmatig vragen gesteld en tips uitgewisseld. Handig om ook deze ervaringsdeskundigen achter de hand te hebben. 

Voor het aanleggen van de elektra heb je niet ongelooflijk veel ervaring of kennis nodig, maar het is wel belangrijk om het stap voor stap te doen en de informatie te gebruiken die wordt aangeboden. 

Gebruik een omvormer 

Een omvormer is onmisbaar als je verschillende apparaten wil gebruiken. De basisvoorzieningen in de camper zijn vaak aangesloten op de huishoudaccu. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lampjes in de keuken en de compressor van de koelkast. Wanneer je echter ook je telefoon wil opladen of je laptop wil gebruiken, dan is het belangrijk dat er een omvormer wordt gebruikt. Deze omvormer maakt het mogelijk om 12v naar 240v om te zetten. 

Houd er wel rekening mee dat je ook met een Victron omvormer niet oneindig gebruik kunt maken van de accu. Bereken daarom van tevoren uit hoeveel stroom je precies kunt verbruiken. Als je weet hoeveel stroom er wordt geleverd en hoeveel stroom je per keer met de omvormer gebruikt, dan weet je ook wanneer de accu weer verder opgeladen moet worden. 

Stroom van de camping gebruiken 

Sta je op de camping? Dan is het meestal mogelijk om ook stroom van hen te gebruiken. Je kiest een plekje uit, bevestigt de kabel en je geniet van voldoende stroom gedurende je verblijf. Houd er wel rekening mee dat niet alle campings een CSE aansluiting hebben. Neem bij twijfel daarom ook altijd zelf een verlengsnoer mee. Vraag daarnaast van tevoren bij de receptie hoeveel ampère de stroomtoevoer is. Zo weet je zeker dat je over voldoende kracht beschikt om bijvoorbeeld het kacheltje wat hoger te zetten of de oven te gebruiken. Anders loop je het risico dat de stroom volledig uitvalt. 

Geef een reactie

Inline
Inline