EchtemannenMannenzaken

Eigen bedrijf starten: 3 handige tips

Een eigen bedrijf starten is voor veel mensen de ultieme droom. Geen gedoe meer met vaste werktijden, maar een flexibele agenda en eigen klanten. Toch is dit niet voor iedereen weggelegd. Zo zijn er vakgebieden waarbij je simpelweg niet voor jezelf kunt beginnen. Als die mogelijkheid er wel is, is het ook nog eens enorm lastig om het bedrijf succesvol te maken. Is het rendabel om een vaste baan op te zeggen en voor jezelf te beginnen? Al heel veel mensen gingen je voor, maar wat is nu echt wijsheid? Wij geven je 5 handige tips als je erover denkt om een eigen bedrijf te starten.

1.         Oriënteren

Geniet je momenteel nog van een vast contract bij jouw werkgever? Zeg deze dan niet direct op, maar oriënteer je eerst op het vakgebied waarin je wilt gaan werken. Volg eventueel thuiscursussen om je kennis bij te spijkeren en onderzoek hoe het zit met de concurrentie. Hier kan je waardevolle informatie uithalen. Denk bijvoorbeeld aan een gemiddeld uurtarief en het vraag- en aanbod van bepaalde werkzaamheden. Voor een succesvol bedrijf is het noodzakelijk om jezelf te onderscheiden van de rest. Dit kan door een scherp tarief of bepaalde vaardigheden die niet iedereen onder de knie heeft. Jezelf onderscheiden is de eerste stap naar succes.

bedrijf starten

2.         Zet de voor- en nadelen op een rijtje

Voor veel mensen lijkt het starten van een eigen bedrijf nog steeds de ultieme droom. Vaak zien zij alleen de voordelen: flexibel werken, geen bemoeienissen meer van een superieur en zelf bepalen hoeveel uur je hieraan kwijt wilt zijn. De realiteit is vaak heel anders. Je moet over heel veel motivatie en doorzettingsvermogen beschikken om een eigen bedrijf succesvol te maken. Je hebt nog steeds te makken met strakke deadlines en het contact met de klant. Natuurlijk beschik je over veel meer flexibiliteit. Het maakt immers niet uit of je in de avond of de ochtend werkt, als het werk maar afgerond wordt. Toch vindt niet iedere zzp’er dit makkelijk. Daarnaast moet je zelf sparen voor om op vakantie te kunnen gaan en geniet je niet van standaard vaste (doorbetaalde) vrije dagen. Zet alle voor- en nadelen op een rijtje en beslis dan pas of je hiermee verder wilt gaan. Pas als je er 100% achter staat is het verstandig om deze sprong in het diepe te wagen.

voor en nadelen bedrijf beginnen

3.         Laat een professionele website bouwen

Klanten werven gebeurt tegenwoordig vrijwel altijd online. Bedenk zelf maar hoe vaak je iets op een zoekmachine intikt. Mensen willen direct op de hoogte zijn van jouw diensten. Als je deze kans onbenut laat is de kans groot dat ze bij een concurrent terecht komen. Het bouwen van een professionele website is lastiger dan je denkt. Tegenwoordig kan vrijwel iedereen door middel van WordPress een mooie website bouwen. De uitstraling van een website is echter niet genoeg om ook vindbaar te zijn voor het grote publiek. Dat vraagt om een geheel nieuwe expertise. Wij raden dan ook aan om direct een professional in te schakelen voor de online marketing van het bedrijf. Investeren in marketing loont altijd!

Geef een reactie

Inline
Inline