Gadgets & Cadeaus

Eerste hulp bij een nat geworden mobieltje!

Een mobiel is heel kwetsbaar. Hij is altijd bij je en wordt de hele dag overal mee naartoe genomen. Het komt dan ook geregeld voor dat je mobieltje in een potentieel gevaarlijke situatie terechtkomt. Elektronica en water zijn bijvoorbeeld nooit een goede combinatie. Maar wat als je door een fikse regenbui fietst met een mobieltje in je zak? Of als je je telefoon uit je hand laat glijden vlak boven een waterplas? Of (en ja, dit gebeurt echt bij meer mensen dan je denkt) als je telefoon in de toiletpot eindigt? 

Waterschade aan je iphone kan grote gevolgen hebben. Soms is de telefoon hierdoor zelfs onherroepelijk beschadigd en zit er niets anders op dan deze te vervangen. Zonde! Er zijn echter ook manieren om de schade te beperken. Hieronder geven we enkele tips. 

Wel of geen waterdichte telefoon? 


De afgelopen jaren is de techniek enorm verbeterd. Doordat de telefoon tegenwoordig meer een verlengstuk van de arm is geworden, zagen fabrikanten ook wel in dat ze beter beschermd moesten worden. Dat de kwetsbaarheid aangepakt moest worden. Daardoor zijn veel nieuwe smartphones tegenwoordig ‘waterdicht’.  Waterdicht is in deze context echter een relatief begrip. De telefoon kan namelijk in de juiste omstandigheden maximaal een half uur onder water worden gehouden, zonder dat dit schade zal aanrichten. De telefoon blijft ondertussen zelfs gewoon functioneren. Maar het maakt hierbij wel uit in welk water de telefoon wordt gehouden. Zo mag deze niet in zout of chloorwater worden gehouden. Valt deze dus in het zwembad, de zee of de toiletpot? Dan is het zaak om zo spoedig mogelijk actie te ondernemen om iPhone waterschade te voorkomen. 

Heb geduld 

Ten eerste is het belangrijk om voldoende geduld te hebben tijdens de redactie van jouw telefoon. Het duurt echt een hele lange tijd voor alle onderdelen goed gedroogd zijn. Daarom is het belangrijk om de telefoon – nadat het in contact is gekomen met water – direct volledig uit te schakelen en deze ook de komende 24 tot 48 uur niet meer aan te zetten. Het is belangrijk dat de telefoon uitstaat en dat deze niet te vroeg wordt aangezet, want anders kan er kortsluiting ontstaan. Zodra er kortsluiting ontstaat, valt de telefoon in 90 procent van de gevallen niet meer te redden. Dit moet je dan ook echt voorkomen. Wacht dus minimaal die 24 tot 48 uur en houd hoop. 

Verwijder alle losse onderdelen 

Het is belangrijk dat er geen vocht in onderdelen blijft zitten. Verwijder daarom ook direct het hoesje. Meestal is hier ook vocht in gelopen. Als je deze vervolgens laat zitten, kan het vocht alsnog in de telefoon trekken. Verwijder ook eventuele snoertjes van koptelefoons en dergelijke. 

Vraag professionele hulp 

Heb je twee tot drie dagen gewacht en ervaar je nog problemen bij starten of start de telefoon helemaal niet meer op? Dan kun je er nog altijd voor kiezen om professionele hulp in te schakelen en de telefoon deskundig te laten drogen. Of dit succes zal hebben, is geheel afhankelijk van de situatie. Het bedrijf zal na het eerste onderzoek een prognose geven van de situatie. Meestal betaal je enkel het volledige bedrag als de telefoon ook daadwerkelijk gemaakt kan worden. Dit is dan ook zeker de moeite waard als laatste redmiddel om te voorkomen dat je je volledige telefoon moet vervangen. 

Geef een reactie

Inline
Inline