Gadgets & Cadeaus

Een wijnkoelkast. Waarom heb je die als echte wijnliefhebber nodig?

Als echte wijnliefhebber drink je natuurlijk regelmatig wijn. Of dit nu thuis is of ergens op een terras. Het liefste bewaar je de wijnen thuis niet in de koelkast, maar waarom is dat? En waarom zou je als wijnliefhebber een wijnkoelkast moeten hebben? Hieronder staan verschillende redenen genoemd waarom een wijnkoelkast niet te ontbreken is, dus lees vooral verder!

Wijn op de juiste temperatuur

Iedere wijn moet op een speciale temperatuur. De ene wijn kun je beter bewaren buiten de koeling, terwijl de andere juist in de koeling bewaard moet worden. Wanneer je een wijnkoelkast in huis hebt, kun je verschillende wijnen hierin laten rijpen. De temperatuur in de wijnkoelkast ligt tussen de 10- en 14 graden. De beste temperatuur die je in de wijnkoelkast kunt hebben om de wijnen te laten rijpen is ongeveer 12 graden. Hierbij maakt het niet uit welke wijn je wilt laten rijpen. Wanneer je een wijn in de koelkast doet om deze uiteindelijk te serveren verschillende temperaturen wel per wijn. Wat voor wijnen erg belangrijk is, is dat de temperatuur hetzelfde blijft. Wanneer er schommelingen ontstaan in de temperatuur, kan de smaak van de wijnen ook erg veranderen.

 

De juiste luchtvochtigheid

Wat ook een belangrijk onderdeel bij wijnen is, is de luchtvochtigheid. De reden hiervan is omdat dit beter is voor de kurk van de flessen wijn. Het is de bedoeling dat deze constant vochtig zijn. Alleen wanneer de kurk vochtig is, wordt de fles hermetisch afgesloten. Wanneer de vochtigheid onder de 55% is, droogt de kurk uit. Hierdoor loopt de wijn uit de fles en oxideert het. Het kan ook zijn dat de kurk juist te vochtig wordt. Dit kan gebeuren wanneer de vochtigheid boven de 80% komt. Hierdoor kan er bijvoorbeeld schimmel ontstaan en kan het etiket van de fles loslaten. Probeer dit dus ook te voorkomen.

 

Het goede ventilatiesysteem

Wijnen ademen als het ware door de kurk van de fles heen. Wanneer je bijvoorbeeld de fles in een normale koelkast neerlegt kunnen deze onaangename geuren in de wijn trekken, waardoor hij zijn karakter verliest. Een wijnkoelkast heeft hier een handig systeem voor. De koelkasten zijn voorzien van een ventilatiesysteem, waardoor er frisse lucht wordt toegevoegd.

 

Geen beweging in de omgeving

Voor wijnen is het erg belangrijk dat er niet getrild wordt in de omgeving. Door trillingen wordt de ontwikkeling van de wijn verstoord. Bij een normale koelkast wordt vaak veel ingezet en weer uitgehaald. Hierdoor creëer je veel trillingen. Een wijnkoelkast is hier speciaal op gemaakt. Wanneer een wijn in een wijnkoelkast ligt, ligt hij dus in een trillingsvrije omgeving en hoef je je niet zorgen te maken over trillingen.

 

Weinig licht

Ook het licht in een ruimte is erg van belang voor de wijnen. Hierbij is het erg belangrijk dat de wijnen in een donkere omgeving bewaard worden. Door te veel blootstelling aan licht verouderen de wijnen sneller. Toch zie je vaak wijnkoelkasten met een glazen deur, hoe kan dit dan? De glazen deuren zijn voorzien van een UV-filter. Hierdoor komt de UV-straling niet tot de wijnen en blijft de kwaliteit van de wijnen goed.

 

Geef een reactie

Inline
Inline