EchtemannenMannenzaken

Een rokkostuum dragen: Wanneer draag ik dit kostuum?

Misschien vraag jij jezelf wel eens af, wanneer draag ik nu precies een kostuum. Wat is dan het verschil tussen een rokkostuum, jacquet en smoking? De drie verschillende kostuums lijken enigszins op elkaar. Ook zijn er een groot aantal verschillen te noemen. Om je een beter beeld te geven van de gelegenheden voor deze kostuums helpen je graag met het schetsen van een beeld. Hierdoor weet jij welk kostuum je precies kan dragen naar die bruiloft of het gala feest.

Het rokkostuum

Dit kostuum is een elegant kostuum wat een man kan dragen. Heb je een uitnodiging ontvangen met de dresscode White tie? Dan is het de bedoeling dat de man in dit kostuum gekleed gaat. Dit kostuum dragen mannen vooral voor formele feesten en ceremoniële evenementen. Dit kostuum bestaat uit een jas met een lang scherp gesneden pand.

Bij dit kostuum wordt een zwarte broek gedragen met enkele of dubbele bies. Het rokkostuums worden gedragen met een gesteven overhemd, witte vlinderdas en rokvest. Draag geen horloge bij het pak, dat is niet gepast. Kan je niet zonder horloge de deur uit, kies dan voor een zakhorloge waar je af en toe de tijd op bekijkt. Rokkostuums worden veel gedragen door de mannen van een symfonieorkest.

 

Het rokkostuum

Een jacquet dragen naar een feest

Een jacquet is een gelegenheidskostuum. Het jacquet bestaat uit een zwarte lange jas en een grijs gestreepte broek. Bij dit kostuum hoort een zwarte jas van een lang model en rond voorgesneden voorpanden. Hierbij draag je een wit overhemd met dubbel manchetknopen, een stropdas en een blinde knoopsluiting. Mannen dragen bij dit kostuum ook handschoenen, een hoge hoed en zwarte schoenen. Jacquets worden gedragen bij huwelijksceremonies en begrafenissen. Het komt ook wel eens voor bij studentenverenigingen.

jacquet

De smoking voor het volgende evenement

Wat is nu het verschil tussen een kostuum en een smoking? Heb je een uitnodiging ontvangen met de dresscode black tie? Dan kies je voor een smoking. Een smoking is een pak wat bestaat uit twee delen, deze wordt gedragen bij feestelijke en formele gelegenheden. De zwarte pantalon bevat een fluwelen of een satijnen streep aan de zijkant, deze kan natuurlijk ook uit één kleur bestaan.

smoking

 

Bij het dragen van een smoking hoort een vlinderdas, stropdas of cumberband. Het is tegenwoordig heel normaal om voor een opvallende vlinderdas of cumberhand te keizen. Een smoking kan je met een zwart of wit jasje dragen. Dit colbert noemen we dan een dinner jacket. Onder een smoking draag je altijd zwarte, lakleren schoenen.

Na het lezen van dit artikel weet je meer over de verschillende kostuums. Ook begrijp je nu wat voor kostuum er nodig is bij verschillende uitnodigingen. De verschillende kostuums komen voor een deel overeen door het elegante karakter van de pakken. Toch zijn er nog een aantal opmerkelijke verschillen terug te zien in de verschillende pakken. Bepaal voor het volgende feest welk kostuum geschikt is voor de feestelijke gelegenheid en hou je aan de etiquette regels.

Geef een reactie

Inline
Inline