EchtemannenMannenzaken

Een overkapping aan huis bouwen? Gebruik dit stappenplan!

Een terrasoverkapping kent talloze voordelen. Je creëert hiermee een extra leefruimte, waar je het gehele jaar droog zit. Je kunt het er zo knus maken als je zelf wil en hier gezellige avonden beleven. Je kunt een overkapping aanschaffen en deze laten plaatsen of je gooit het over een andere boeg. Ben jij handig en creatief en bouw je jouw overkapping aan huis liever zelf? Dan heb jij baat het volgende stappenplan!

1.   Bepaal de afmeting van je overkapping

Als je start met het bouwen van je overkapping dien je eerst helder te hebben hoe groot deze moet worden. Welke tuinmeubelen heb je, komt er een eettafel onder te staan, heb je een buitenkeuken? Zet dit in de juiste opstelling neer en bepaal wat de omvang van je veranda moet zijn. Tip: een vierkante of rechthoekige overkapping is gemakkelijker te maken dan een overkapping met meerdere hoeken er in.

2.   Plaats de palen en balken van je terrasoverkapping

Als je de afmeting van je overkapping weet plaats je als eerst de balken in de grond. Plaats de palen zo’n 70 centimeter in de grond of een beter alternatief: plaats ze op een betonvoet op de grond. Zo worden de palen niet blootgesteld aan vocht in de grond. Je kunt er ook voor kiezen de palen aan je huis te verbinden met daarvoor bestemde muurbeugels. Zorg dat de palen hoog genoeg zijn, zodat je er goed onderdoor kunt lopen en niet hoeft te bukken.

3.   Kies het soort dak

Je kunt voor verschillende soorten daken gaan. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat en wat je mooi vindt. Denk hierbij aan een houten overkapping, een lamellen overkapping of een van aluminium. Ieder dak soort kent zijn eigen voordelen en wij raden aan deze voorafgaand aan het bouwproces na te gaan om een goede keuze te maken. Schaf het materiaalsoort aan en maak het op maat. Bevestig het aan de palen en ondersteun het geheel met draagbalken.

4.   Leg een mooie vloer neer

Het hoeft niet, maar is een mooie toevoeging: een andere vloer dan de huidige tuintegels. Zo creëer je echt een extra plek in je tuin wat volledig los staat van de rest. Denk hierbij aan houten vlonderplanken, maar je kunt dit ook al doen door een groot buiten vloerkleed neer te leggen. Plaats de liggers van je vlonder altijd aan de binnenzijde van de palen, met het liefst 1 centimeter afstand.

Geef een reactie

Inline
Inline