EchtemannenMannenzaken

Een auto zelf restaureren

Veel autoliefhebbers hebben de droom om ooit een auto te restaureren. Vaak wordt deze droom niet de werkelijkheid, omdat de kosten van de automaterialen en de hoeveelheid werk wordt onderschat. Toch kan het zelf restaureren van een klassieker voor veel voldoening zorgen. Een auto opknappen totdat deze aan al jouw eisen voldoet is natuurlijk prachtig, maar het moet wel haalbaar zijn. Je wilt niet dat jouw klassieker ergens achterin een werkplaats verdwijnt.

Hoe pak je het aan?

Als je de keuze hebt gemaakt om zelf een auto te restaureren is het allereerst belangrijk om in kaart te brengen wat daar precies voor nodig is. Wat mankeert er aan de auto? Hoeveel tijd gaat het in beslag nemen? Wat voor kosten verwacht je? Hoeveel geld wil je maximaal besteden aan auto onderdelen? Als je dit allemaal op een rijtje hebt, kan je verder gaan kijken.

auto onderdelen

Daarnaast moet je jezelf ook afvragen hoeveel kennis je eigenlijk hebt als het gaat om het restaureren van auto’s. Natuurlijk is het voor veel mannen de ultieme droom, maar je moet toch wel enige ervaring hebben om het project tot een succes te maken. De meeste mannen die een auto succesvol restaureren, hebben toch wel redelijk wat doe-het-zelf uren op hun naam staan. Als je totaal geen kennis hebt van auto’s en al zeker geen ingewikkelde reparaties kan uitvoeren, ben je al bij voorbaat kansloos.

Ook moet je bij jezelf nagaan of je eigenlijk wel voldoende tijd hebt om dit project aan te gaan. Je moet hierbij wel realistisch blijven: als je naast een drukke baan, een gezin en een sociaal leven ook nog eens een auto wilt restaureren, weet je dat dit geen kans van slagen heeft.

Locatie

Naast de nodige ervaring en kennis is het ook belangrijk om over een werkplek te beschikken. Het zelf restaureren van een auto kan zomaar een jaar of langer duren. Het is dan ook belangrijk dat je over een locatie beschikt die van jezelf is. Zo kan je in alle rust sleutelen aan de auto.

Welke auto?

Als je op al het bovenstaande volmondig ‘ja’ kan antwoorden, kan je verder gaan kijken. Dan is het ook nog belangrijk om de juiste auto te kiezen. Sommige auto’s zijn moeilijk te restaureren en zijn echte musthaves voor de doe-het-zelvers met geweldige sleutelvaardigheden. Als je slechts een amateur bent op dit gebied kan je beter voor een iets makkelijkere auto gaan. Een Eend, Volkswagen bus en Land Rover zijn bijvoorbeeld auto’s die door elke goede amateur gerestaureerd kunnen worden. Als je echt uitdaging zoekt kan je bijvoorbeeld kiezen voor de Alfa Romeo, die met zijn gecompliceerde technieken om een hele andere aanpak vraagt. Let wel op: deze vooruitstrevende technieken kunnen ook vragen om een dure aanpak, pas hier wel je budget op aan.

moeilijk te restauren auto

Kom je er echt niet uit? Maar wil je toch zo’n mooie klassieker voor jouw collectie? Besteed dan de moeilijkste klusjes uit aan een professional.

Geef een reactie

Inline
Inline