Een warm huis, dat willen we allemaal. Na een lange dag is niets fijner om thuis te komen in een goed verwarmde woning. Echter zijn er veel verschillende verwarmingsinstallaties verkrijgbaar, maar deze zijn lang niet allemaal even duurzaam. Vind je het belangrijk om je woning zo milieuvriendelijk te maken? Dan kan het bijvoorbeeld zeker helpen om je huis goed te laten isoleren. Bij de keuze van een nieuwe verwarming heb je ook een aantal duurzamere energie opties, waaronder de warmtepomp. Dit is een moderne pomp die geen gebruik meer maakt van aardgassen, maar volledig elektrisch te werk gaat.
De lucht-water warmtepomp
De warmtepomp neemt snel toe in populariteit en dat is niet gek als je je bedenkt dat dit in veel woningen geïnstalleerd kan worden, beter is voor het milieu en daarnaast minder kosten met zich meebrengt. De lucht-water warmtepomp is een variant waarbij er gebruik gemaakt wordt van lucht en water. De warmte die gebruikt wordt om je woning mee te verwarmen, wordt onttrokken aan deze elementen. De taak van de warmtepomp is om de juiste temperatuur te genereren, zodat de woning de juiste temperatuur behaald. In tegenstelling tot de meeste verwarmingsinstallaties en kachels, maar de warmtepomp geen gebruik van aardgassen.
Wat kost een warmtepomp?
Een belangrijk aspect van de aanschaf van een verwarmingselement zijn natuurlijk de totale kosten. Hieronder vallen de aanschaf- en installatie kosten, maar ook de kosten die het gebruik van de verwarming met zich meebrengt. De stookkosten voor het verwarmen van een woning zijn immers niet goedkoop. Is de warmtepomp in dat geval wel een goedkoper alternatief? Je moet je bedenken dat de installatie van een dergelijke pomp zeker niet goedkoper is, maar dat ligt ook aan de gekozen pomp. De lucht-water warmtepomp valt bijvoorbeeld onder de goedkopere pompen.
Wat echter flink kan schelen, is het feit dat je de komende jaren nog subsidie kan krijgen op het installeren van de warmtepomp. Hierdoor daalt de aanschafprijs substantieel en is deze ineens een flink stuk goedkoper. Hoeveel subsidie je ontvangt, is afhankelijk van het model dat je wilt laten installeren. De installatiekosten kunnen dus flink worden ingeperkt door slim gebruik te maken van de mogelijke subsidie. Na de lucht-water warmtepomp installatie zullen je stookkosten ook flink afnemen, waardoor je nog meer bespaard op jaarbasis. Al met al zorgt dit ervoor dat de warmtepomp een aantrekkelijke optie is als het gaat om een nieuwe verwarmingsinstallatie voor je woning.
De werking optimaliseren
Je hebt een warmtepomp in je woning en je wilt hierbij een zo hoog mogelijk rendement behalen. Dan moet de werking zo geoptimaliseerd worden, dat zeer weinig van de gegenereerde warmte ontsnapt naar de buitenlucht. De meest bekende manier om dit doel te behalen, is door de woning goed te isoleren. Oudere woningen zijn meestal niet voorzien van de beste isolatie, maar toch is dit erg belangrijk om de kosten zo veel mogelijk in te dekken. Zonnepanelen of dubbel glas bijvoorbeeld kan al een heleboel schelen en dit kan je eenvoudig laten installeren, ook in oudere woningen. Op die manier optimaliseer je de werking van de warmtepomp.