Algemeen

Dit wilde je altijd al weten over Bourbon Whiskey

Ben je een ware whiskeyliefhebber? Dan mag bourbon whiskey niet ontbreken in jouw kast. Bourbon is een whiskey waar je van moet houden of wat je helemaal niks vindt. Het is meestal het ene uiterste of het andere uiterste bij deze whiskey en dat maakt het heel spannend om dit drankje uit te proberen. In deze blog vertellen we je wanneer je spreekt over bourbon whisky, hoe het smaakt en waarom we de schrijfwijze –ey gebruiken.

Bourbon whiskey: de ideale whiskey voor beginners

Ben je nog niet zo bekend met de smaak van whiskey, maar heb je het altijd al eens willen proberen? Dan is de bourbon whiskey de ideale whisky om mee te beginnen. Deze whiskey is in tegenstelling tot andere ‘zwaardere’ whiskey’s een stuk zoeter van smaak. Hierdoor vinden de meeste mannen het een fijne whiskey om mee te beginnen. Ervaren whiskeyliefhebbers zullen de bourbon whiskey misschien weer te zwak of te fijntjes van smaak vinden. Dit is helemaal afhankelijk van eigen smaak en ervaring met het drinken van zware alcoholische dranken. Bourbon whiskey is een Amerikaanse whiskey dat gemaakt is van, hoe kan het ook anders, mais. Je kunt de smaak van bourbon het best omschrijven als rokerig met een rijke zoete nasmaak.

Wanneer wordt whisky bourbon genoemd?

Om whisky ook daadwerkelijk te bestempelen als whiskey bourbon, moet deze voldoen aan meerdere strenge richtlijnen. Wij hebben de belangrijkste op een rijtje gezet:

  • Bourbon whiskey komt altijd uit Amerika. Is dit niet het geval? Dan spreken we niet van bourbon.
  • Bourbon whiskey moet voor minstens de helft uit mais bestaan. Het maispercentage moet dan ook hoger liggen dan 51%. Al dit niet het geval is, mag er niet gesproken worden over bourbon whiskey.
  • Bourbon straight whiskey wordt nooit gemixt met andere dranken of smaak- en kleurversterkers. De smaak moet puur en natuurlijk blijven.
  • Er is geen rijpingsminimum voor de traditionele bourbon whiskey. Is dit wel het geval? Dan heb je niet te maken met bourbon whiskey. Let op: bij straight bourbon geldt wel een rijpingsproces van ongeveer twee jaar.
  • Bourbon bevat nooit meer dan 60 tot 70% alcohol.

Welke soorten bourbon bestaan er?

Bourbon whiskey wordt meestal onderverdeeld in twee verschillende soorten: straight & blended. Straight bourbon wordt gekenmerkt door een rijpingsminimum van 2 jaar. Ons favoriete drankje wordt bewaard in robuuste eikenhouten vaten. Hierbij wordt er vooral voor gezorgd dat andere dranken of kleurstoffen niet in aanraking kunnen komen met het heerlijke goedje. De whiskey wint aan smaak tijdens deze twee jaar en wordt zo nog rijker en voller in geur, een ware smaakexplosie voor de mond. De Bourbon blended kenmerkt zich doordat deze als enige bourbon whiskey ook gemixt wordt met andere dranken en kleurstoffen. Hierbij geldt wel dat er minimaal 51% aan straight whiskey in verwerkt moet worden.

Is het bourbon whiskey of bourbon whisky?

De meeste mensen weten niet wat het verschil is tussen whiskey en whisky. Je vindt beide termen overal en sommige mannen denken dan ook dat allebei mogelijk is. Toch is dit niet helemaal waar! Er zitten wel degelijk regels aan de spelling voor whisky, dit heeft alles te maken met de geografische ligging waar de whisky vandaan komt. We spreken over whiskey als het drankje uit Ierland komt en whisky als deze uit Schotland komt. Natuurlijk zijn dit niet de enige landen waar whisky gemaakt wordt. De meest voorkomende spelling is:

– Whiskey in Amerika en Ierland

– Whisky in Schotland, Japan, Canada en India

Bourbon whiskey komt uit Amerika en schrijven we dan ook met –ey.

Geef een reactie

Inline
Inline