Mannenzaken

Contactlenzen of bril: welke keuze past bij mij?

Naarmate we ouder worden, gaan onze ogen meestal ook achteruit. Bijziendheid en verziendheid komen namelijk veel voor onder oudere mensen, maar er zijn ook veel jongeren die er op eerdere leeftijd mee te maken krijgen. Merk jij ook dat je slechter begint te zien? Dan is het belangrijk dat je naar de opticien gaat om je ogen te laten checken. Je krijgt dan ook de keuze om contactlenzen of een bril te dragen. Weet je nog niet zeker wat je moet kiezen om je ogen mee te corrigeren? In dit artikel bespreken we de voordelen van brillen en contactlenzen!

Brillen: makkelijk in gebruik

Brillen corrigeren niet alleen jouw zicht, maar kunnen ook als modeaccessoire worden ingezet om je look mee af te stylen. Een bril kan – afhankelijk van het montuur – jou bijvoorbeeld een strenge of stoere uitstraling geven. Je kunt je bril dan ook afstemmen op jouw kleding en kapsel, waardoor de bril de finishing touch van je outfit wordt. Daarnaast is een bril makkelijk in gebruik: je zet hem snel op en af. Heb je de bril een tijdje niet nodig, dan kun je hem in de brillenkoker doen en in je tas stoppen en overal mee naartoe nemen. Ook vergt een bril een kleine investering in het begin, maar wordt het toch vaak (deels) door de zorgverzekeraar vergoedt. De bril heb je dan meteen voor een lange tijd, dus haal je het geld er ook snel uit.

Lenzen: veel vrijheid

Contactlenzen zijn de laatste tijd steeds populairder aan het worden. De lenzen zitten namelijk tegen je eigen ogen aan en zorgen ervoor dat je een breed en natuurlijk blikveld hebt. Je ziet dus alles en wordt niet beperkt door een bril, die toch vaak een stuk van je zicht afsnijdt. Ook zijn lenzen enorm handig bij dagelijkse bezigheden zoals sporten, fietsen of andere activiteiten. Je kunt gewoon vrij bewegen, zonder dat je belemmering voelt. Lenzen vallen ook helemaal niet op als je ze in hebt, dus mensen kunnen goed in je ogen kijken als je met ze praat.

Er zijn verschillende soorten lenzen, zoals daglenzen of maandlenzen. Maandlenzen hoef je (zoals de naam al zegt) maar een keer per maand te vernieuwen. Daglenzen moet je iedere dag verwisselen en zijn dus geschikt voor zwemmen, omdat het water de lenzen kunnen aantasten op de lange termijn. Na het zwemmen verwissel je de contactlenzen gewoon en heb je weer een fris nieuw paar. Daarnaast bestaan er ook gekleurde lenzen die met of zonder sterkte te koop zijn.

Wat moet ik nou kiezen?

Wij kunnen je eigenlijk niet vertellen wat de juiste keuze is. De keuze is namelijk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en omstandigheden. Laat je je ogen meten bij de opticien, dan kan hij of zij jou goed adviseren. De opticien kan je ook informeren over de gezondheid van je ogen en welke brillen of lenzen goed bij je sterkte passen. Kun je niet kiezen? Dan kun je natuurlijk ook voor beide opties gaan. Je kunt dan per dag wisselen en dragen waar je je goed bij voelt. Heb je bijvoorbeeld ‘s avonds veel last van vermoeide ogen, dan doe je je lenzen uit en doe je een bril op bij het tv kijken.

Geef een reactie

Inline
Inline