Mannenzaken

Communicatieproblemen in een relatie: hoe los je het op?

Je bent geen prater. Je partner ook niet. Een tijd ging dat goed. Nu merk je echter dat er steeds meer problemen ontstaan. Het voelt alsof jullie allebei op een eigen eilandje zitten en elkaar niet begrijpen. Het is misschien een cliché, maar dat maakt het niet minder waar: goede communicatie is cruciaal voor elke relatie. Op cognitief niveau begrijp je dit misschien wel, maar gevoelsmatig is het moeilijk om dit te veranderen. Want waar begin je?

Schakel hulp van buitenaf in 

Als jullie het allebei lastig vinden om te praten, dan kan het heel lastig worden om te veranderen. Dit is iets wat waarschijnlijk bij jullie karakter hoort. Dat betekent echter niet dat je geen trucjes kunt leren om de communicatie soepeler te laten verlopen. En nee, dit hoeft echt niet te betekenen dat je jezelf helemaal moet veranderen. Je hoeft niet ineens constant te praten. Het gaat er meer om dat jullie met elkaar de dingen kunnen delen die nodig zijn om de relatie goed te houden. Een relatietherapeut van Gortcoaching kan hierbij helpen. Hij of zij weet de handvatten aan te bieden die nodig zijn om te verbeteren. 

Schrijf het op 


Soms lijkt het onmogelijk om over je gevoelens te praten. Je doet echt je best, maar je slaat dicht en het lukt je niet meer om je op het probleem te concentreren. In dat geval doe je er goed aan om eens op te schrijven wat je precies dwars zit. 

Dit zou jullie beiden kunnen helpen bij het benoemen van de gevoelens. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om een gezamenlijk dagboekje aan te schaffen. Probeer allebei elke dag een klein berichtje te schrijven. Bijvoorbeeld over dingen die gebeurd zijn op het werk of thuis, complimentjes aan je partner of juist iets wat je niet zo prettig vond. Gebruik het dagboek vervolgens om één keer per week of misschien wel per dag even samen te gaan zitten en het te bespreken. Als het al op papier staat, is het makkelijker om erover te praten. 

Maak tijd voor elkaar 

Dit lijkt misschien een inkoppertje, maar het mag zeker niet ongenoemd blijven. Het is zo belangrijk om tijd voor elkaar te blijven maken. Dit wordt tegenwoordig steeds vaker vergeten. Na een drukke dag ploffen jullie het liefst samen op de bank met een serie aan en dan vaak ook nog de smartphone in de hand. Hoewel dit misschien wel een momentje van rust is, is er weinig aandacht voor elkaar. Er wordt nauwelijks gesproken, laat staan diepgaande gesprekken. Uiteindelijk groei je zo simpelweg uit elkaar. 

Probeer hier verandering in te brengen door dagelijks een tijd af te spreken waarop de telefoons worden weggelegd en de televisie wordt uitgezet. Schenk vervolgens een drankje in, kruip lekker bij elkaar en praat over hoe de dag was. In het begin zal dit misschien nog even wennen zijn, maar je zult merken dat het uiteindelijk vanzelfsprekend wordt. Misschien zelfs wel een momentje waar je elke dag enorm naar uitkijkt. 

Geef een reactie

Inline
Inline