EchtemannenMannenzaken

Carrière maken als ICT ‘er: 3 waardevolle tips

Het is voor de gemiddelde Nederlander niet eenvoudig om carrière te maken. Dit vraagt om een hoop doorzettingsvermogen, passie en eigen initiatief. In de praktijk zien we echter vaak dat mensen dezelfde functie jarenlang blijven houden. Ze kunnen niet vooruit en dat gaat uiteindelijk vervelen. Natuurlijk is carrière maken in de ene branche makkelijker dan in de andere. Als ICT ‘er heb je gelukkig een klein beetje mazzel. Door de huidige technologische ontwikkelingen is er steeds meer vraag naar ervaren mensen, mannen die hun vak verstaan. Je hebt daarom ook onwijs veel mogelijkheden om door te groeien en zeer snel carrière te maken. Natuurlijk heb je hier wel een aantal dingen voor nodig. Niet alleen een dosis zelfvertrouwen en een goed idee, maar ook voldoende kennis. Terwijl jij je zinnen hebt gezet op die veelbelovende Mendix vacature is het natuurlijk wel belangrijk dat je weet hoe je dit aan gaat pakken. Wij geven je alvast 3 waardevolle tips.

1.         Stel doelen

Waar ben je als je geen motivatie hebt? Nergens natuurlijk! Zonder doelen en zonder motivatie om verder te komen, kom je natuurlijk ook nergens. De eerste stap die je hebt gemaakt is nadenken over jouw toekomst. Jij ziet een toekomst in de ICT wel zitten. Hoogstwaarschijnlijk heb je hier jarenlang een opleiding voor gevolgd en ben je nu echt toe aan een uitdagende baan. Wees dan niet enkel tevreden als je aangenomen wordt voor een mooie functie, maar blijf eisen aan jezelf stellen. Waar wil jij over 5 jaar zijn? Door die doelen te stellen, zal je merken dat je hier naar toe gaat werken en er alles aan gaat doen om dit te bereiken. Wees niet direct tevreden met de huidige situatie, maar blijf vooruit kijken!

Stel doelen

 

2.         Jezelf promoten

Kom je pas net kijken in het vak of ben je al een doorgewinterde ICT-specialist? In beide gevallen blijft het belangrijk om jezelf goed te promoten. Dit klinkt veel extremer dan het in werkelijkheid is. In de meeste gevallen is een professioneel Linkedin profiel en een duidelijke CV al voldoende om potentiële werkgevers aan jouw kant te krijgen. Als ICT ‘er weet je immers hoe belangrijk het is om ook in de digitale wereld een goede eerste indruk te maken.

Zorg ervoor dat je online gemakkelijk te vinden bent. Let overigens ook op je privé social media kanalen. Hiermee geef je ook je statement af. Als jouw profielfoto op Facebook of Twitter niet representatief is, kan dit je al een hoop geïnteresseerden kosten.

3.         De perfecte baan bestaat niet

Vaak zien we dat beginners in het vak al snel naar dé perfecte baan zoeken. Wees echter niet te kritisch. Al zien we duidelijk dat de vraag naar IT-specialisten blijft stijgen en het aanbod beperkt blijft, is het nog steeds geen reden om aan te nemen dat je overal uitgenodigd zal worden. Iedere vacature die je tegenkomt zal iets hebben waar je het niet helemaal mee eens bent. Dus probeer je niet te veel te focussen op de eisen van je werkgever, maar bekijk of het mogelijk is om door te groeien. Wat kan een baan als Sap consultant voor jou te bieden hebben? Blijf realistisch, wees niet bang om voor je gevoel een stapje terug te nemen en groei van daaruit door. Zo bereik je veel meer!

Geef een reactie

Inline
Inline